Waarom veranderen lastig is

Onbewuste obstakels

Als je iets wilt veranderen in je leven, begin je vaak enthousiast. En vastberaden! Maar er zijn vier soorten onbewuste obstakels. Die beletten dat je écht blijvend iets aan jezelf kunt veranderen. En je happy voelt. Maarliefst 95% van de tijd worden we gedreven door dit onderbewuste. Het bepaalt hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. Maar ‘Onbewust’ betekent dat je er zelf geen zicht op hebt. Oftewel: je blinde vlekken. Ze zijn er, dreigend en vastgeklonken onder de oppervlakte. Net als het grootste stuk van de ijsberg dat zich onder het water bevindt. Als je er tegenaan vaart kun je behoorlijk schipbreuk lijden. Dat doet pijn. Dus: beter ze te identificeren. En op te lossen, zodat ze niet meer in de weg staan om jouw coachingsdoelen te bereiken. Hier werken we samen aan in het coachingstraject. Dit zijn ze:

 • 1. Je onbekende bronnen van onverklaarbare angsten
  Je durft iets gewoon niet en je weet niet waarom. Je hebt een hekel aan bepaalde situaties, je kunt sterk geïrriteerd raken door dingen of ze totaal niet verdragen, en je weet niet waarom. Je reageert soms fel of sterk defensief op bepaalde omstandigheden of personen en je hebt geen idee waarom. Dit heeft een voor jou onbekende oorzaak diep in je onderbewustzijn. Het is er en zijn uitwerking kun je voelen. De oorzaak bestaat uit niet bewust meegemaakte momenten van als bedreigend ervaren situaties die we meestal als kind meemaken. Je hebt daarna allerlei gewoontes ontwikkeld om te voorkomen dat je pijn voelt. Ik help je hierbij met Mind Eye Power.
 • 2. Je nooit verwerkte emotionele ervaringen
  “Oh praat me daar niet over…” “Daar wil ik het niet over hebben!” “Dat is iets van vroeger en ik leef nu!”  We kennen allemaal situaties die uiterst pijnlijk zijn geweest en die we ontvlucht zijn door er niet meer aan te denken of over te (willen) praten. Zodra we eraan zouden denken voelen we de pijn, de wrok en de boosheid en voelen we dat we de betrokken personen niet hebben vergeven. En een menselijk mechanisme is: weg van de pijn. Deze onafgemaakte gevoelens dragen we soms tientallen jaren bij ons, gaan ‘stapelen’ en hoewel we ons best doen om ze niet te voelen tasten ze ons van binnenuit aan. Daarnaast moeten we altijd op onze hoede zijn om er niet toch mee geconfronteerd te worden. Zolang we deze gevoelens niet hebben opgelost kunnen we andere mensen of situaties niet verdragen die ze zouden kunnen oproepen. Ook deze zaken kunnen we met op een simpele mooie manier afwerken, zonder dat anderen iets hoeven te veranderen in hun gedrag. We kunnen het volledig in onszelf oplossen en verlost zijn van de last die we met ons meedragen. We gaan samen in jou de onverwerkte emotionele gebeurtenissen voltooien, waarmee hun emotionele lading neutraal wordt en jij er helemaal vrij van bent.
 • 3. Je onderbewuste overtuigingen en gewoontes
  “Ik ben niet goed genoeg”, “ik ben HSP dus overgevoelig en zwak”, “Ik ben een slecht mens”, “ik ben lelijk”, “anderen moeten mij niet”, “ik kan nooit iets afmaken”, “mijn moeder laat me niet zijn wie ik ben”, “mijn vrouw snapt mij niet”, “ik hoor nooit ergens bij”. Zo kan de lijst met negatieve overtuigingen over onszelf en anderen nog wel een tijdje doorgaan. Het vervelende is dat deze overtuigingen volledig in ons onderbewuste zijn opgeslagen als automatische programma’s, die uitgevoerd worden zonder tussenkomst van ons bewustzijn. Als we bewust positiever over onszelf of de situatie willen denken wordt dat al gauw in de praktijk verslagen door deze onderbewuste overtuigingen, vaak met de inleidende gedachte “zie je nou wel…”. Ooit heb je ze geleerd om pijnlijke gevoelens te voorkomen, je hebt deze conclusies getrokken door de afwijzingen die je hebt ervaren. Nu is het een zelfvervullende profetie geworden die je zelf steeds uitvoert. Veel van die overtuigingen houden je gevangen in een onbevredigende situatie en helpen je allang niet meer. Je komt er niet vanaf door ze simpelweg kwijt te willen, daarmee verbreek je de onderbewuste programmering en patronen niet. Hierop passen we een heel effectieve techniek toe van het onderzoeken van deze overtuigingen (Inquiry). We gaan na of ze wel echt waar zijn, we draaien ze om en zoeken concrete voorbeelden van het tegendeel. Op deze manier wordt de onderbewuste programmering effectief teniet gedaan. Ook dit is een heel bijzondere en spannende ervaring die veel inzichten en bevrijding oplevert. Ook Mind Eye Power is hier goed in te zetten.
 • 4. Je dagelijkse stress
  Je kent de uitdrukking ‘vecht of vlucht’ wel. Dit is de lichamelijke toestand die we ervaren als er direct gevaar dreigt en we moeten erop reageren. In de natuur wordt er dan ook direct gevochten of gevlucht. Voor beide heb je alle energie nodig in je spieren en in je reflexen, niet in je spijsvertering of je analytische denken. Kortom, je verkeert tijdelijk in een heel andere lichamelijke toestand. Alle spanning wordt eruit gerend of gevochten en na afloop, als je het hebt overleefd, keert er een weldadige vrede over je hele systeem en verkeer je weer in een rustige kalme staat. Zo gaat het in de natuur, maar niet in ons dagelijks leven! Wij ervaren dagelijks vele momenten waarin ons lichaam in de vecht of vlucht staat komt, maar we kunnen dan niet vechten of vluchten. Daardoor hoopt de stress zich op in ons lichaam en verkeren we langdurig in die staat die we alleen een korte tijd aankunnen. Dit is de oorzaak van veel dagelijkse klachten en kan uiteindelijk tot een totale burn out leiden. Met een simpele dagelijkse ademhalingstechniek (Hartcoherentie) waarbij we stress momenten van de dag opnieuw beleven en van hun lading ontdoen, kunnen we zorgen dat we elke nacht stressvrij ingaan en de volgende ochtend uitgerust opstaan. Alleen deze simpele techniek al die je dagelijks zelf uitvoert kan je bevrijden van een groot aantal klachten waarvoor miljoenen mensen dagelijks kostbare medicijnen slikken met een lange lijst bijwerkingen. Daarnaast bereik je wat ontspanning betreft ook goede resultaten met Reiki.

Het celgeheugen als opslagplaats

Mijn Effortless Coaching is gebaseerd op de ontdekkingen van Candace Pert (neuro-wetenschapper), Bruce Lipton, (celbioloog/pharmacoloog- de nieuwe biologie), neurowetenschapper Joe Dispenza (‘het lichaam is de onbewuste geest’) en Lynne McTaggart (Het Veld). Zij ontdekten dat de cellen van ons lichaam opslagplaatsen zijn van informatie. Ze bevatten volgens de nieuwste wetenschappelijke onderzoeken ons onderbewuste reservoir van ervaringen en overtuigingen. Zij ontdekten ook, dat we hierdoor vaak vanuit ‘het verleden’ op situaties in het heden reageren. En dat dit ons belemmert om NU in vrijheid te zijn wie we van binnen eigenlijk willen zijn. Dat is de bron van onze problemen, verslavingen, trauma’s en andere ongewenste remmende factoren, die ons levensgeluk en onze geestelijke en fysieke gezondheid ernstig belemmeren.

En van al die onderbewuste ballast kun je door de nieuwe inzichten die we hebben, over hoe we als mens in elkaar zitten, worden bevrijd. Ik coach je hierbij graag bij. Kom je persoonlijk kennismaken? Een eerste gesprek bied ik je graag kosteloos en vrijblijvend aan.