• Kan iedereen Reiki leren?

  Ja, dat kan. Hoewel het handig is om een beetje nieuwsgierig en open minded te zijn. Ben je van mening dat Reiki onzin is dan zul je inderdaad niet veel ervaren omdat je je afsluit voor de mogelijkheid iets anders te ervaren.

 • Wat is Tera-Mai™ Reiki?

  Tera-Mai™ Reiki is een versterkte en uitgebreide vorm van Reiki. Het is onderdeel van het Tera-Mai™ Helingsysteem van de Amerikaanse Kathleen Milner. Het werkt met de fijnstoffelijke energie van de elementen: aarde (Reiki), vuur, water, lucht en ether. Deze energieën hebben allen een specifieke werking. Aarde (Reiki) energie aard je systeem bijvoorbeeld heel sterk. Aarding geeft een diepe ontspanning, gevoel van balans en kracht. Je komt uit je hoofd en in je lijf, gaat meer in het hier en nu leven en wordt sterker. Voor sensitieve mensen is een goede aarding ook de beste bescherming.

  In de Reikicursus werken we alleen met de aarde component: Reiki. De basis blijft de oorspronkelijk herontdekte Reiki van de Japanse Mikao Usui. Bij Tera-Mai™ Reiki ontvang je slechts 1 initiatie, in tegenstelling tot bij andere Reiki vormen. Bij Tera-Mai™ Reiki 2 heb je de beschikking over meer symbolen en mogelijkheden voor heling dan bij de traditionele Reiki vorm. Tera-Mai™ Reiki wordt ervaren als zeer krachtig en biedt ook de mogelijkheid om karma sneller uit te werken.

  De Reiki vorm die bekend was is een zachte lieflijke energie die je helpt je blokkades op te ruimen op een manier die op dat moment bij je past. Je krijgt de juiste hoeveelheid lessen, verdriet, pijn en inzichten die je op dat moment kunt hanteren. Bij de Tera-Mai™ werkt dat op een “hardere” manier, veel intenser. Je kunt het gevoel hebben dat je hele leven op zijn kop wordt gezet. Daarom is het zo belangrijk dat je deze vorm van Reiki in de allereerste plaats voor jezelf gebruikt, om eerst jezelf te helen. Dan pas kun je anderen op de juiste manier helpen. Dit wil absoluut niet zeggen dat iedereen nu over moet gaan op het gebruik van Tera-Mai™ Reiki zoals het tot nu toe is doorgegeven. “Traditionele” Reiki zal voor de meeste mensen krachtig genoeg zijn. Voor sommigen bestaat de behoefte om wél met deze versterkte energie te willen werken.

 • Wat gebeurt er bij een Reiki initiatie?

  Een Reiki initiatie (of afstemming/inwijding) is een energetische handeling en ritueel waarbij in de aura en de chakra’s (energiepunten) van een persoon wordt gewerkt. Deze worden verder geopend en goed aangesloten op de bron van levensenergie (het universum). Het helingskanaal, waardoor Reiki stroomt tijdens een Reikibehandeling, wordt hierdoor geopend en geactiveerd. Je bent hierna in staat om Reikibehandelingen te geven. Een Reiki initiatie kan alleen worden uitgevoerd door een bekwaam Reiki Master. In Tera-Mai™ is het uitvoeren van de initiatie een trademark. Dit betekent dat de initiatie exact zoals voorgeschreven moet worden uitgevoerd om fouten te voorkomen. Het is een grote verantwoordelijkheid om in het energiesysteem van een ander te mogen werken! Ik ben mij hier bewust van en ben altijd dankbaar voor het vertrouwen van cursisten.

  Sommige mensen voelen een diepe rust tijdens de initiatie, zien kleuren of beelden, voelen zich diep ontroerd of hebben andere ervaringen. Anderen ervaren niet veel bijzonders.

 • Wat voel ik in de reiniging na de Reiki initiatie?

  Tijdens de Reiki initiatie wordt jouw vermogen om met fijnstoffelijke energie te werken ‘aangezet’. Je hebt daarna letterlijk meer energie, waardoor ook het zelf genezend vermogen wordt gestimuleerd. Meer energie hebben grijpt je lichaam aan om (soms oude) dingen aan te pakken en op te lossen. Reiki werkt daarnaast ontgiftend, het schoont je systeem op. Mogelijk gevolg is dat je na je cursus hoofdpijn kunt hebben, intenser kunt dromen, wat vermoeider of emotioneler kunt zijn of het erg koud/warm kunt hebben, tot ongeveer 3 weken na de initiatie.

  De Reiki zelfbehandeling die je leert tijdens je Reiki 1 cursus, rustig aan doen en veel water drinken helpt je hier doorheen. En uiteraard begeleid ik je hierbij. Als je dit wilt in een privé cursus, waar we uitgebreid de tijd hebben om diepgaand op jouw persoonlijke proces in te gaan. Ik coach en adviseer je hierbij graag.

 • Is Reiki verbonden aan een religie?

  Nee, Reiki is neutraal. Reiki betekent ‘universele levensenergie’. Het is de onzichtbare energie die overal doorheen stroomt. Jij zelf bestaat uit die energie, dus Reiki ben jij zelf! Het is het meest natuurlijke wat er is… Bij Reiki ben je een kanaal voor deze levensenergie. Je stemt je erop af en laat de energie door je heen stromen, als een kanaal, ten bate van jezelf en de ander. Hoe je die bron van eindeloze energie benoemt, is persoonlijk en in principe niet belangrijk. De één noemt het God, de ander de kosmos, het universum, de kracht van de zon of de natuur.

  Reiki werkt ongeacht religie of levensovertuiging, bij jong en oud en alle culturen en achtergronden. Ik gaf mijn eerste Reiki 1 cursus in 2005 en in de loop der jaren heb ik de cursisten zien veranderen. Steeds meer mensen stappen af van een materialistisch, competitief wereldbeeld en voelen of weten diep van binnen dat we ‘meer’ zijn dan een ‘mechanisch’ lichaam alleen. Van de wat meer ‘new-age’-types naar mainstream: bakkers, politie agenten, juffen, meesters, studenten, advocaten, case managers, ziekenhuis directeuren, pedicuren, kinderen, kapsters, masseurs, moeders, vaders, managers, advocaten, huisarts assistentes, brandweermannen, huisvrouwen of -mannen tot je buurman heb ik al een Reikicursus mogen geven…  En dat is alleen maar mooi!

 • Raak ik het kwijt als ik nooit meer Reiki gebruik?

  Je kunt het vermogen om met Reiki te werken niet kwijt raken. Is het genezingskanaal eenmaal open, dan blijft het open en beschikbaar. Je hoeft ook niet op ‘herhalingscursus’. Besluit je na jaren toch weer te willen werken met Reiki en jezelf en/of anderen te behandelen, dan kan dat. Reiki is een cadeau wat je aan jezelf geeft en wat je niet kunt verliezen. Je kunt het zien als een spier die je ontwikkelt en traint. Hoe vaker je Reiki inzet, hoe fijngevoeliger, opmerkzamer en bewuster je wordt. Je kunt intuïtief gaan behandelen. Dit betekent dat je de basis handposities, die je tijdens de Reiki 1 cursus leert, los laat en je je in de Reiki behandeling laat leiden door je handen. Het is aan jou wat je ermee doet. Voor de één is Reiki 1 voldoende en een ander raakt zo geïnspireerd door het werken met fijnstoffelijke energie dat hij/zij zich verder ontwikkeld door een Reiki 2 cursus te volgen.

 • Kan ik bij jou Reiki 1 en 2 in een weekend doen?

  Een Reiki initiatie gaat gepaard met een reinigingsperiode van ongeveer 3 weken. Tegenwoordig willen we alles graag snel doen en leren. Ontwikkeling is echter nog steeds een proces! En een proces vraagt… tijd. Tijd voor integratie. Je kunt het water niet door de rivier dwingen en een zaadje gaat niet harder groeien met dwang en snelheid. Dat is de natuur. Je kunt een kopje niet voller gieten dan wat erin past. Letterlijk en figuurlijk. Snelle ‘quick fix’-Reiki cursussen bied ik dan ook bewust niet aan omdat het zo niet werkt. En naar mijn mening ook onverantwoord is voor jouw gezondheid op alle niveaus.

  3 maanden na je Reiki 1 cursus kun je je inschrijven voor de Reiki 2 cursus. Dit is bij mij altijd een privé cursus omdat je hierbij de diepte ingaat en een intens persoonlijk proces wordt opgestart, wat goed begeleid wordt.

 • Hoe groot is de groep van de Reikicursus?

  Ik geef Tera-Mai™ Reikicursussen vanaf 2005. Ik heb dat altijd bewust in een klein groepje (4 cursisten) of individueel gedaan. Mijn eigen Tera-Mai™ Reiki 1 cursus in 1999 was ook individueel en dat vond ik toen erg prettig. Het zorgt ervoor dat er optimale aandacht is voor jouw leerproces. En dat er de rust en tijd is voor verdieping en integratie. Je bent in mijn Reikicursus geen nummer maar een persoon en ziel die tijd en aandacht verdient. Ook is er alle ruimte voor jouw persoonlijke vragen. Deelnemers aan mijn kleine groepen zijn nooit ’toevallig’ bij elkaar geplaatst. Vaak blijkt er een overeenkomst in leerprocessen of (spirituele) interesses, waardoor er snel een veilige en vertrouwde, fijne sfeer ontstaat. Er zijn zelfs vriendschappen gesloten. Na al die jaren lesgeven vind ik dit nog steeds wonderbaarlijk om te zien…

 • Kan ik mijn Reiki cursus kosteloos annuleren of verzetten?

  Na betaling is je inschrijving definitief. Vervolgens gelden de volgende annuleringskosten: 1 Maand tot 2 weken voor aanvang: 0% van het cursustarief | 2 weken en korter voor aanvang: 100% van het cursustarief. Je kunt dus tot 2 weken voorafgaand aan je cursus deze kosteloos annuleren (je ontvangt je geld terug) of verzetten. Als je jouw cursusdatum wilt verzetten, is dat uitsluitend mogelijk tot maximaal 2 maanden na je oorspronkelijke cursusdatum en op basis van beschikbaarheid. De cursus is alleen compleet te volgen, dus fysieke deelname aan beide cursusdagen volgens het vaste schema op de website. Wil je cursusdata op maat? Boek dan een privé cursus.

 • Hoe ben jij in aanraking gekomen met Reiki?

  Dat spannende verhaal vertel ik je graag tijdens een Reiki 1 cursus! 😉