Veelgestelde vragen over Reiki

 

 • Kan iedereen Reiki leren?
  Ja, iedereen kan een Reikicursus volgen. Hoewel het handig is om een beetje nieuwsgierig en open minded te zijn. Ben je van mening dat Reiki onzin is dan zul je inderdaad niet veel ervaren omdat je je mentaal afsluit voor de mogelijkheid iets anders te ervaren.
 • Wat gebeurt er bij een Reiki initiatie?
  Een Reiki initiatie (of afstemming/inwijding) is een belangrijk onderdeel van een Reikicursus. Het is een energetische handeling en ritueel waarbij er in de aura en de chakra’s (energiepunten) van een persoon wordt gewerkt. De chakra’s worden verder geopend en goed aangesloten op de bron van levensenergie (het universum). Het helingskanaal, waardoor Reiki stroomt tijdens een Reikibehandeling, wordt hierdoor geopend en geactiveerd. Je bent hierna in staat om Reikibehandelingen te geven. Een Reiki initiatie kan alleen worden uitgevoerd door een bekwaam Reiki Master. Het is een grote verantwoordelijkheid om in het energiesysteem van een ander te mogen werken. Ik ben mij hier bewust van en altijd dankbaar voor het vertrouwen van cursisten. Sommige mensen voelen een diepe rust en stilte tijdens de initiatie, zien kleuren of beelden, voelen zich diep ontroerd of hebben andere ervaringen. Anderen ervaren niet veel bijzonders.
 • Wat voel ik in de reiniging na de Reiki initiatie?
  Tijdens de Reiki initiatie wordt jouw vermogen om met fijnstoffelijke energie te werken ‘aangezet’. Je hebt daarna letterlijk meer energie, waardoor ook het zelf genezend vermogen wordt gestimuleerd. Meer energie hebben grijpt je lichaam aan om (soms oude) dingen aan te pakken en op te lossen. Reiki werkt daarnaast ontgiftend, het schoont je systeem op. Mogelijk gevolg is dat je na je cursus hoofdpijn kunt hebben, intenser kunt dromen, wat vermoeider of emotioneler kunt zijn of het erg koud/warm kunt hebben, tot ongeveer 3 weken na de initiatie. De Reiki zelfbehandeling die je leert tijdens je Reiki 1 cursus, rustig aan doen en veel water drinken helpt je hier doorheen. En uiteraard begeleid ik je hierbij. Als je dit wilt in een privé cursus, waar we uitgebreid de tijd hebben om diepgaand op jouw persoonlijke proces in te gaan. Ik coach en adviseer je hierbij graag.
 • Is Reiki verbonden aan een religie?
  Nee, Reiki staat los van religies en is neutraal. Reiki betekent ‘universele levensenergie’. Het is de onzichtbare energie die overal doorheen stroomt. Jij zelf bestaat uit die energie, dus Reiki ben jij zelf! Hoe natuurlijk wil je het hebben? Bij Reiki ben je een kanaal voor deze levensenergie. Je stemt je erop af en laat de energie door je heen stromen ten bate van jezelf en de ander. Hoe je die bron van eindeloze energie benoemt, is persoonlijk en in principe niet belangrijk. De één noemt het God, de ander de kosmos, het universum, de kracht van de zon of de natuur. Reiki werkt ongeacht religie of levensovertuiging, bij jong en oud en alle culturen en achtergronden. Ik gaf mijn eerste Reiki 1 cursus in 2005. In de loop der jaren heb ik de cursisten zien veranderen. In deze intense, transformerende tijd stappen steeds meer mensen af van een materialistisch, soms dogmatisch en vaak competitief wereldbeeld en systeem. Omdat zij diep van binnen voelen of weten, dat we ‘meer’ zijn dan een  lichaam alleen. Van de wat meer ‘new-age’-types naar nu mainstream: bakkers, politie agenten, juffen, meesters, studenten, advocaten, case managers, ziekenhuis directeuren, pedicuren, kinderen, kapsters, masseurs, moeders, vaders, managers, advocaten, huisarts assistentes, brandweermannen, huisvrouwen of -mannen tot je buurman heb ik al een Reikicursus mogen geven…  En dat is alleen maar mooi!
 • Raak ik het ‘kwijt’ als ik nooit meer Reiki gebruik?
  Je kunt het vermogen om met Reiki te werken niet kwijt raken. Is het genezingskanaal tijdens de initiatie in een Reikicursus eenmaal open, dan blijft het open en beschikbaar. Je hoeft ook niet op ‘herhalingscursus’. Besluit je na jaren toch weer te willen werken met Reiki en jezelf en/of anderen te behandelen, dan kan dat. Reiki is een cadeau wat je aan jezelf geeft en wat je niet kunt verliezen. Je kunt het zien als een spier die je ontwikkelt en traint. Hoe vaker je Reiki inzet, hoe fijngevoeliger, opmerkzamer en bewuster je wordt. Je kunt intuïtief gaan behandelen. Dit betekent dat je de basis handposities, die je tijdens de Reiki 1 cursus leert, los laat en je je in de Reiki behandeling laat leiden door je handen. Het is aan jou wat je ermee doet. Voor de één is Reiki 1 voldoende. En een ander raakt zo geïnspireerd door het werken met fijnstoffelijke energie dat hij/zij zich verder ontwikkeld door een Reiki 2 cursus te volgen.
 • Kan ik bij jou Reiki 1 en 2 in een weekend doen?
  Een Reiki initiatie gaat gepaard met een reinigingsperiode van ongeveer 3 weken. Tegenwoordig willen we alles graag snel doen en leren. Ontwikkeling is echter nog steeds een proces. En een proces vraagt… tijd. Tijd voor integratie. Je kunt het water niet door de rivier dwingen. Een zaadje gaat niet harder groeien met dwang en snelheid. Dat is de natuur. Je kunt een kopje niet voller gieten dan wat erin past. Letterlijk en figuurlijk. Snelle ‘quick fix’-Reiki cursussen bied ik dan ook bewust niet aan omdat het zo niet werkt. En ook onverantwoord is voor jouw gezondheid. 3 maanden na je Reiki 1 cursus kun je je inschrijven voor de Reiki 2 cursus.
 • Geef jij ook een Reiki Master / Reiki 3 opleiding?
  Ja, vanaf 2005 geef ik op individuele aanvraag ook een Tera-Mai™ Reiki Master (leraar) opleiding aan mensen die van binnen de roep voelen om Master te worden in Reiki. De opleiding is opgedeeld in Tera-Mai™ Reiki 3A, waarbij je de Master initiatie en onderricht ontvangt uitsluitend voor je eigen (spirituele) beoefening en persoonlijke ontwikkeling en/of het Tera-Mai™ Reiki Reiki 3B gedeelte, waarbij je daarnaast ook leert om Tera-Mai™ Reikicursussen te geven (mensen initiëren), cursisten leert coachen en jouw eigen zelfstandige Reiki praktijk opzet. De Tera-Mai™ Reiki Master opleiding is altijd een individueel en op maat gemaakt opleidingstraject, zodat er tijd een aandacht is voor verdieping en ontwikkeling van jouw leerproces. Voorwaarde om de opleiding te volgen is dat je tenminste 1 jaar Tera-Mai™ Reiki hebt beoefend en we in een persoonlijk gesprek allebei een “ja” voelen. Reiki Master zijn ‘doe je er niet eventjes parttime bij’ maar vraagt verantwoordelijkheidsgevoel, het aangaan van jouw persoonlijke levenslessen, jezelf emotioneel kunnen dragen en anderen kunnen coachen in de Reiki cursussen die je geeft. Het wordt, last but not least, een bescheiden maar krachtig aspect van jouw Zijn. Met het universum als beste werkgever die er bestaat 😉 De opleidingsduur is 6 maanden waarbij we elkaar elke maand een dagdeel zien en een aspect van het Tera-Mai™ Reiki Masterschap oefenen. Tussentijds houden we uiteraard contact.
 • Hoe groot is de groep van de Reikicursus?
  De groep bestaat bewust uit maximaal 6 deelnemers. Dat zorgt ervoor dat er optimale aandacht is voor jouw ervaring met Reiki. Ook is er daardoor alle ruimte en tijd voor jouw persoonlijke vragen. Deelnemers aan de Reikicursus zijn nooit ’toevallig’ bij elkaar geplaatst. Vaak blijkt er een overeenkomst in achtergrond of interesses, waardoor er snel een veilige en vertrouwde, prettige sfeer ontstaat. Er zijn zelfs vriendschappen gesloten. Na al die jaren lesgeven vind ik dit nog steeds wonderbaarlijk om te zien.
 • Kan ik mijn Reiki cursus kosteloos annuleren of verzetten?
  Je kunt tot 2 weken voorafgaand aan je cursus deze kosteloos annuleren (geld terug) of verzetten naar een andere datum (indien beschikbaar). Bij annulering korter dan 2 weken voorafgaand de cursus volgt (ongeacht reden, zoals ziekte) geen restitutie omdat er voor jouw cursus voorbereidende kosten zijn gemaakt voor de locatiehuur en er op zo’n korte termijn geen vervanger voor jou kan worden gevonden. Je kunt in overleg wel zelf een vervanger regelen. Op de Algemene Voorwaarden worden geen uitzonderingen gemaakt. 
 • Hoe ben jij in aanraking gekomen met Reiki?
  Dat spannende verhaal vertel ik je graag tijdens een Reiki 1 cursus! 😉
 • Wat is het verschil tussen Tera-Mai™ Reiki en traditionele Reiki?
  Er zijn vandaag de dag tientallen Reiki vormen. Tera-Mai™ Reiki is, net zoals de traditionele of Usui vorm, gebaseerd op het werk van de Japanse Mikao Usui († 1926). Daarnaast zijn er ook verschillen. In de Tera-Mai™ Reiki 1 cursus krijg je één initiatie. In de ’traditionele’ Reiki krijg je meerdere initiaties. Het effect is hetzelfde. Tera-Mai™ Reiki heeft een trademark. Doel hiervan is dat iedere Tera-Mai™ Reiki Master verplicht is om de initiaties exact hetzelfde uit te voeren. Met andere woorden: ik mag hier niets aan veranderen. Of het bijvoorbeeld ‘Chantal’s Reiki’ noemen. Ruis in het Reiki systeem (wat bij Reiki helaas voorkomt) wordt hierdoor voorkomen en de kwaliteit en veiligheid van je initiatie is gegarandeerd.
  De Reikibehandeling is hetzelfde. Met die uitzondering dat in de Tera-Mai™ Reiki de kruinchakra (top van het hoofd) geen handpositie is. Deze chakra heeft geen extra energie nodig. Het is onze verbinding met het universum of de bron, dus ook met de Reiki-energie. De kruinchakra balanceert zichzelf. En is bij veel mensen best gevoelig. Leg maar eens je handen bovenop je kruin. Dit kan een afgesloten gevoel geven. Bij Tera-Mai™ Reiki 2 leer je meer symbolen dan bij de traditionele vorm. Tera-Mai™ Reiki ten slotte is onderdeel van een uitgebreid healingsysteem waarbij je naast Reiki, ook de mogelijkheid hebt om cursussen in andere vormen van energiewerk te volgen. Overigens niet bij mij, ik ben alleen Tera-Mai™ Reiki Master (leraar).
  Het ene Reiki systeem is niet ‘beter’ of meer ‘zuiver’ dan het andere Reiki systeem. Volg dus vooral je hart en kies de Reikicursus die bij jou past. Je bent welkom in mijn kleine, persoonlijke Reiki 1 groepen in Amersfoort. 
 • Een stukje Reiki geschiedenis
  Het is goed om te weten, dat alle Reiki vormen bij ons in het westen een sterk afgeleide zijn van het oorspronkelijke Reiki onderwijs vroeger in Japan. “Traditioneel” in die letterlijke zin bestaat dus niet meer. Destijds was ‘Reiki’ (doorgeven van energie via de handen) slechts een klein onderdeel van een gehele spirituele lering. De focus lag op meditatie, ontwikkelen van een hoger bewustzijn, een bewuste leefwijze en de Reiki leefregels. Hiervoor ging je jarenlang in de leer bij een Reiki Master om voldoende ervaring op te doen.
  Wil je hier meer over lezen? Een prachtig boek is Het oorspronkelijke Reiki handboek van dr. Mikao Usui van Frank Arjava Petter.
 •