Veelgestelde vragen over Reiki

 • Kan iedereen Reiki leren?
  Ja, dat kan. Hoewel het handig is om een beetje nieuwsgierig en open minded te zijn. Ben je van mening dat Reiki onzin is dan zul je inderdaad niet veel ervaren omdat je je afsluit voor de mogelijkheid iets anders te ervaren.
 • Wat gebeurt er bij een Reiki initiatie?
  Een Reiki initiatie (of afstemming/inwijding) is een energetische handeling en ritueel waarbij in de aura en de chakra's (energiepunten) van een persoon wordt gewerkt. Deze worden verder geopend en goed aangesloten op de bron van levensenergie (het universum). Het helingskanaal, waardoor Reiki stroomt tijdens een Reikibehandeling, wordt hierdoor geopend en geactiveerd. Je bent hierna in staat om Reikibehandelingen te geven. Een Reiki initiatie kan alleen worden uitgevoerd door een bekwaam Reiki Master. Het is een grote verantwoordelijkheid om in het energiesysteem van een ander te mogen werken! Ik ben mij hier bewust van en ben altijd dankbaar voor het vertrouwen van cursisten. Sommige mensen voelen een diepe rust tijdens de initiatie, zien kleuren of beelden, voelen zich diep ontroerd of hebben andere ervaringen. Anderen ervaren niet veel bijzonders.
 • Wat voel ik in de reiniging na de Reiki initiatie?
  Tijdens de Reiki initiatie wordt jouw vermogen om met fijnstoffelijke energie te werken 'aangezet'. Je hebt daarna letterlijk meer energie, waardoor ook het zelf genezend vermogen wordt gestimuleerd. Meer energie hebben grijpt je lichaam aan om (soms oude) dingen aan te pakken en op te lossen. Reiki werkt daarnaast ontgiftend, het schoont je systeem op. Mogelijk gevolg is dat je na je cursus hoofdpijn kunt hebben, intenser kunt dromen, wat vermoeider of emotioneler kunt zijn of het erg koud/warm kunt hebben, tot ongeveer 3 weken na de initiatie. De Reiki zelfbehandeling die je leert tijdens je Reiki 1 cursus, rustig aan doen en veel water drinken helpt je hier doorheen. En uiteraard begeleid ik je hierbij. Als je dit wilt in een privé cursus, waar we uitgebreid de tijd hebben om diepgaand op jouw persoonlijke proces in te gaan. Ik coach en adviseer je hierbij graag.
 • Is Reiki verbonden aan een religie?
  Nee, Reiki is neutraal. Reiki betekent 'universele levensenergie'. Het is de onzichtbare energie die overal doorheen stroomt. Jij zelf bestaat uit die energie, dus Reiki ben jij zelf! Het is het meest natuurlijke wat er is... Bij Reiki ben je een kanaal voor deze levensenergie. Je stemt je erop af en laat de energie door je heen stromen, als een kanaal, ten bate van jezelf en de ander. Hoe je die bron van eindeloze energie benoemt, is persoonlijk en in principe niet belangrijk. De één noemt het God, de ander de kosmos, het universum, de kracht van de zon of de natuur. Reiki werkt ongeacht religie of levensovertuiging, bij jong en oud en alle culturen en achtergronden. Ik gaf mijn eerste Reiki 1 cursus in 2005 en in de loop der jaren heb ik de cursisten zien veranderen. Steeds meer mensen stappen af van een materialistisch, competitief wereldbeeld en voelen of weten diep van binnen dat we 'meer' zijn dan een 'mechanisch' lichaam alleen. Van de wat meer 'new-age'-types naar mainstream: bakkers, politie agenten, juffen, meesters, studenten, advocaten, case managers, ziekenhuis directeuren, pedicuren, kinderen, kapsters, masseurs, moeders, vaders, managers, advocaten, huisarts assistentes, brandweermannen, huisvrouwen of -mannen tot je buurman heb ik al een Reikicursus mogen geven...  En dat is alleen maar mooi!
 • Raak ik het kwijt als ik nooit meer Reiki gebruik?
  Je kunt het vermogen om met Reiki te werken niet kwijt raken. Is het genezingskanaal eenmaal open, dan blijft het open en beschikbaar. Je hoeft ook niet op 'herhalingscursus'. Besluit je na jaren toch weer te willen werken met Reiki en jezelf en/of anderen te behandelen, dan kan dat. Reiki is een cadeau wat je aan jezelf geeft en wat je niet kunt verliezen. Je kunt het zien als een spier die je ontwikkelt en traint. Hoe vaker je Reiki inzet, hoe fijngevoeliger, opmerkzamer en bewuster je wordt. Je kunt intuïtief gaan behandelen. Dit betekent dat je de basis handposities, die je tijdens de Reiki 1 cursus leert, los laat en je je in de Reiki behandeling laat leiden door je handen. Het is aan jou wat je ermee doet. Voor de één is Reiki 1 voldoende en een ander raakt zo geïnspireerd door het werken met fijnstoffelijke energie dat hij/zij zich verder ontwikkeld door een Reiki 2 cursus te volgen.
 • Kan ik bij jou Reiki 1 en 2 in een weekend doen?
  Een Reiki initiatie gaat gepaard met een reinigingsperiode van ongeveer 3 weken. Tegenwoordig willen we alles graag snel doen en leren. Ontwikkeling is echter nog steeds een proces! En een proces vraagt... tijd. Tijd voor integratie. Je kunt het water niet door de rivier dwingen en een zaadje gaat niet harder groeien met dwang en snelheid. Dat is de natuur. Je kunt een kopje niet voller gieten dan wat erin past. Letterlijk en figuurlijk. Snelle 'quick fix'-Reiki cursussen bied ik dan ook bewust niet aan omdat het zo niet werkt. En naar mijn mening ook onverantwoord is voor jouw gezondheid op alle niveaus. 3 maanden na je Reiki 1 cursus kun je je inschrijven voor de Reiki 2 cursus.
 • Geef jij ook een Reiki Master / Reiki 3 opleiding?
  Ja, vanaf 2005 geef ik op aanvraag ook een Tera-Mai™ Reiki Master (leraar) opleiding aan mensen die diep van binnen de roep voelen om Master te worden in Reiki. Deze opleiding is opgedeeld in Tera-Mai™ Reiki 3A, waarbij je de Master initiatie en onderricht ontvangt uitsluitend voor je eigen (spirituele) beoefening en persoonlijke ontwikkeling en/of het Tera-Mai™ Reiki Reiki 3B gedeelte, waarbij je daarnaast ook leert om Tera-Mai™ Reiki Reikicursussen te geven (incl. mensen initiëren, een energetisch ritueel), cursisten leert begeleiden/coachen en jouw eigen zelfstandige Reiki praktijk opzet. De Tera-Mai™ Reiki Master opleiding is altijd een individueel en op maat gemaakt opleidingstraject, zodat er alle tijd een aandacht is voor verdieping en ontwikkeling van jouw leerproces. Voorwaarde om de opleiding te volgen is dat je tenminste 1 jaar Tera-Mai™ Reiki hebt beoefend en we in een persoonlijk gesprek allebei een "ja" voelen. Reiki Master zijn 'doe je er niet eventjes parttime bij' maar vraagt veel verantwoordelijkheidsgevoel, het aangaan ("masteren") van jouw persoonlijke ontwikkelingslessen, jezelf emotioneel kunnen dragen, anderen kunnen coachen en begeleiden in de Reiki cursussen die je geeft en het wordt, last but not least, een bescheiden maar krachtig aspect van jouw Zijn. Met, in mijn ervaring, de beste werkgever die er bestaat 😉 De opleidingsduur is 6 maanden waarbij we elkaar elke maand een dagdeel zien en een aspect van het Tera-Mai™ Reiki Masterschap oefenen. Tussentijds houden we uiteraard contact.
 • Hoe groot is de groep van de Reikicursus?
  Ik geef Tera-Mai™ Reikicursussen vanaf 2005. Ik heb dat altijd bewust in een klein groepje (4 cursisten) of individueel gedaan. Mijn eigen Tera-Mai™ Reiki 1 cursus in 1999 was ook individueel en dat vond ik toen erg prettig. Het zorgt ervoor dat er optimale aandacht is voor jouw leerproces. En dat er de rust en tijd is voor verdieping en integratie. Je bent in mijn Reikicursus geen nummer maar een persoon en ziel die tijd en aandacht verdient. Ook is er alle ruimte voor jouw persoonlijke vragen. Deelnemers aan mijn kleine groepen zijn nooit 'toevallig' bij elkaar geplaatst. Vaak blijkt er een overeenkomst in leerprocessen, achtergrond of interesses, waardoor er snel een veilige en vertrouwde, fijne sfeer ontstaat. Er zijn zelfs vriendschappen gesloten. Na al die jaren lesgeven vind ik dit nog steeds wonderbaarlijk om te zien...
 • Kan ik mijn Reiki cursus kosteloos annuleren of verzetten?
  Algemene Voorwaarden bij het boeken van trainingen en cursussen Na betaling is je inschrijving definitief. Vervolgens gelden de volgende annuleringskosten: 1 Maand tot 2 weken voor aanvang: 0% van het cursustarief | 2 weken en korter voor aanvang: 100% van het cursustarief. Je kunt dus tot 2 weken voorafgaand aan je cursus deze kosteloos annuleren (je ontvangt je geld terug) OF verzetten. Bij annulering korter dan 2 weken voorafgaand de cursus volgt (ongeacht reden) geen restitutie aangezien er voorbereidende kosten zijn gemaakt en er op zo'n korte termijn geen vervanger voor jou kan worden gevonden. Op de Algemene Voorwaarden worden geen uitzonderingen gemaakt. De cursus is alleen compleet te volgen, waarbij je fysiek deelneemt aan beide cursusdagen volgens het vaste groepsschema op de website. Wil je cursusdata op maat? Boek dan een privé cursus.
 • Hoe ben jij in aanraking gekomen met Reiki?
  Dat spannende verhaal vertel ik je graag tijdens een Reiki 1 cursus! 😉