Hoogsensitiviteit (HSP)

20% van de mensen is hoogsensitief (HSP)
In een willekeurige groep van 30 mensen zijn er 6 hoogsensitief
Dat zijn wereldwijd 1,5 miljard mensen
In Nederland 3,5 miljoen
Hoe zit het bij jou?
Vorige slide
Volgende slide

Wanneer ben je hoogsensitief?

HSP (afkorting van ‘Highly Sensitive Person’) is geen stoornis. Je kunt niet bij je huisarts de diagnose “HSP” krijgen. HSP is een wetenschappelijk bewezen persoonskenmerk. Er zijn een aantal kenmerken, die je helpen om duidelijkheid te krijgen:

✓ Neem je veel waar in je omgeving? 
✓ Heb je intense emoties?
✓ Ben je heel meelevend (empathisch)?
✓ Stress- en sfeergevoelig?
✓ Denk je diep na (er is geen box…)?
✓ Ben je creatief?
✓ Kun je enorm genieten?
✓ Heb je niets met ‘praatje poep’ oftewel oppervlakkigheid?
✓ Vinden mensen je soms te ‘complex’? of overgevoelig (= HSP uit balans)?
✓ Ben je regelmatig overprikkeld (een vol hoofd en overprikkeld zenuwstelsel)?
✓ En heb je dit al zo lang je je kunt herinneren?

Je bent dan waarschijnlijk hoogsensitief (HSP). Een normaal en gezond onderdeel van jouw persoonlijkheid. 

HSP ervaart de wereld anders dan 80% van de mensen

Oké,  je behoort dus bij de 20% HSP-ers op deze aardbol. Hoe ervaar jij dat? Heb je er last van? Je kunt veranderen van perspectief. Kortom: maak er een talent van in plaats van een last. Ik coach je naar meer inzicht en energie. Daarnaast zijn mijn HSP-Coachingstrajecten afgestemd op alle ‘soorten’ HSP. Introvert of extravert en ook de HSS (High Sensation Seeker- dit is een subtype HSP). Ten eerste op jou- als uniek persoon!

Wat is hoogsensitiviteit?

Een hoogsensitief (of hooggevoelig) persoon (HSP) heeft een persoonlijkheidskenmerk dat bij 1 op de 5 mensen voorkomt. Bij HSP is het zenuwstelsel gevoeliger voor prikkels en verwerk je alle prikkels ook intenser in je brein. Er is niets verstoord in je systeem, eerder ‘verscherpt’ of meer intens. Kortom: er gaat bij jou echt iets compleet anders in je informatie verwerking. 

                                   

Bron YouTube filmpje: Psychologie Magazine

Wetenschappelijk bewezen

Hoogsensitiviteit werd in 1996 bekend door Amerikaans psychologe Dr. Elaine N. Aron, die er onderzoek naar deed en een boek over schreef. Veel mensen herkenden zichzelf en het boek werd tientallen keren herdrukt. Ook kinderen en dieren kunnen hoogsensitief zijn. HSP is wetenschappelijk bewezen. Doordat er steeds vaker onderzoek wordt gedaan, komt het vaker in de media en herkennen steeds meer mensen zichzelf. In mijn praktijk hoor ik vaak dat iemand zich zijn hele leven al ‘anders’ voelde, zonder dit (positief) te kunnen plaatsen. Je denkt dat er iets ‘mis’ met je is. Ten eerste: er is niets mis met je! Wel is er vaak een voortdurende vermoeidheid en kunnen er er andere klachten voorkomen, die niet gerelateerd worden aan het sensitieve systeem. 

1 op de 5 mensen

Concluderend: 1 op de 5 mensen is HSP (die 20% van eerder, dus…). Alles wordt intenser beleefd en lijkt ‘meer binnen’ te komen. Dat klopt, want bij hoogsensitiviteit (HSP) is je zenuwstelsel gevoeliger, neem je meer subtiele details waar en nemen je brein en zintuigen veel meer informatie op, die ook verwerkt moet worden.

Sterkere neuroceptie bij HSP

HSP hebben een bewezen sterkere neuroceptie. Dit is het vermogen om via je zenuwstelsel, eerder dan dat je daarvan bewust bent, subtiele signalen waar te nemen uit je omgeving. Je verzamelt dus onbewust heel veel informatie uit je omgeving. Gecombineerd met het ook dieper verwerken in je brein van die informatie, kun je je daardoor sneller moe of geïrriteerd voelen, een ‘vol overprikkeld hoofd’ hebben of andere (vage) klachten. Daarnaast kun je ook enorm genieten van bijvoorbeeld dansen, muziek, een goed gesprek, kunst of de natuur. Kortom: intenser leven door HSP kan een lust en last tegelijk zijn.

Diepere informatieverwerking

hsp coach chantal van weezelEen persoon met HSP, een gevoeliger zenuwstelstel dat via de zintuigen (voelen, ruiken, horen, proeven, zien) meer signalen en prikkels opvangt, heeft meer te verwerken dan een persoon zonder HSP. De prikkelverwerking in de hersenen verloopt vervolgens ook anders. Er vindt een diepere en intensere informatieverwerking plaats: er zijn meer hersengebieden bij betrokken dan bij mensen zonder deze eigenschap. Indrukken (prikkels) zoals licht, geluid, honger, verdriet, pijn, gevoelens van jezelf en soms ook anderen worden zeer intens beleefd. Dit alles bij elkaar kost veel energie. Je invoelend vermogen (empathie) en intuïtie is sterk ontwikkeld. Je bent gevoelig voor sfeer en de gevoeligheid speelt op meerdere vlakken door: fysiek, emotioneel, mentaal en bij sommigen ook fijnstoffelijk via het ‘zesde zintuig’ (intuïtief /energetisch/spiritueel). Hersenonderzoek via fMRI-scans laat zien dat er bij mensen met HSP een verhoogde capaciteit bestaat voor empathie, aandacht, bewustzijn, integratie van zintuiglijke informatie en het plannen van actie. 

Intens leven: talent én valkuil

Onbewust hoogsensitief leven, dus zonder dat je rekening houdt met hoe jij in elkaar zit, kost veel energie. Je beleeft alles in en om je heen met heel je wezen. Intenser en dieper dan mensen zonder HSP. 

Veel prikkels binnenkrijgen kan een zegen en vloek tegelijk zijn. Je kunt intens genieten van de mooie dingen in het leven: muziek, kunst, dansen, mensen, de natuur, stilte, lekker eten of een goed gesprek. Schoonheid komt directer en diep binnen. 

Maar er is ook lawaai, mensenmassa’s, groffe energie, stress van de mensen om je heen, deadlines, geweld enz. Soms kan er ’teveel binnenkomen’. Wat ook allemaal verwerkt moet worden. Dit kost tijd. Dan is je brein overprikkeld en ben je uit balans. Je voelt je moe, je hoofd zit vol, je bent geïrriteerd en kunt zelfs fysieke klachten ontwikkelen. Ga je te lang door, zonder voldoende tijd te nemen voor ontspanning en zelfreflectie (hersteltijd), dan raak je uiteindelijk overspannen. Of zelfs burn-out. Leven in balans en jezelf centraal stellen in je leven is daarom ontzettend belangrijk voor HSP-ers. Dat is een leerproces en niet gemakkelijk. 

Hoogsensitiviteit professioneel gezien Annek Tol Chantal van Weezel HSP Coach
Boektip (ook voor HR-managers!): “Hoogsensitiviteit professioneel gezien” van Annek Tol. Ik schreef een review op de achterflap van dit  boek.

Hoe weet ik of ik hoogsensitief ben?  

Je kunt veel vragen hebben over hoogsensitiviteit. In een eenmalige sessie kijk ik graag naar jouw persoonlijke situatie. Na dit gesprek heb je meer informatie en duidelijkheid over jouw (mogelijke) HSP. Is dit niet voldoende, dan kun je ook een HSP-Coachingstraject starten. Vaak wordt dit vergoed door je werkgever.

Wandelcoaching in de natuur  

Loop je vast en wil je vooral de voordelen van je eigenschap ervaren? Meer energie? Keuzes maken die bij jou passen? In je werk, relaties en gezondheid? Kortom je hele leven? Volg dan in 3 maanden een 1-op-1 HSP-Coachingstraject. Heerlijk buiten in de frisse lucht!

HSP-Coaching in de natuur

© 2013-2024 Chantal van Weezel – Life Coaching & Training | Persoonlijke ontwikkeling & bewustwording op natuurlijke wijze | Tel. 06 28250800