Hoogsensitiviteit (HSP)

Wanneer ben je hoogsensitief?

HSP (afkorting van ‘Highly Sensitive Person’) is geen stoornis. Je kunt niet bij je huisarts de diagnose “HSP” krijgen. HSP is een wetenschappelijk bewezen persoonskenmerk. Er zijn een aantal kenmerken, die je helpen om duidelijkheid te krijgen:

✓ Neem je veel waar in je omgeving? 
✓ Heb je intense emoties?
✓ Ben je heel meelevend (empathisch)?
✓ Stress- en sfeergevoelig?
✓ Denk je diep na (er is geen box…)?
✓ Ben je creatief?
✓ Kun je enorm genieten?
✓ Heb je niets met ‘praatje poep’ oftewel oppervlakkigheid?
✓ Vinden mensen je soms te ‘complex’? of overgevoelig (= HSP uit balans)?
✓ Ben je regelmatig overprikkeld (een vol hoofd)?
✓ En heb je dit al zo lang je je kunt herinneren?

Je bent dan waarschijnlijk hoogsensitief (HSP). Een normaal en gezond onderdeel van jouw persoonlijkheid. 

HSP ervaart de wereld compleet anders dan 80% van de mensen

Oké,  je behoort dus bij de 20% HSP-ers op deze aardbol. Hoe ervaar jij dat? Heb je er last van? Je kunt veranderen van perspectief. Maak er een talent van in plaats van een last! Ik coach je naar meer inzicht en energie. Mijn HSP- Coachingstrajecten zijn afgestemd op alle ‘soorten’ HSP. Introvert of extravert en ook de HSS (High Sensation Seeker, dit is een subtype HSP). Maar bovenal op jou- als uniek persoon.

Wat is hoogsensitiviteit?

Een hoogsensitief (of hooggevoelig) persoon (HSP) heeft een persoonlijkheidskenmerk dat bij 1 op de 5 mensen voorkomt. Bij HSP is het zenuwstelsel gevoeliger voor prikkels en verwerk je alle prikkels ook intenser in je brein. Er is niets verstoord in je systeem, eerder ‘verscherpt’ of meer intens. Er gaat bij jou echt iets compleet anders in je informatie verwerking. 

                                   

Wetenschappelijk bewezen

Hoogsensitiviteit werd in 1996 bekend door Amerikaans psychologe Dr. Elaine N. Aron, die er onderzoek naar deed en een boek over schreef. Veel mensen herkenden zichzelf en het boek werd tientallen keren herdrukt. Ook kinderen en dieren kunnen hoogsensitief zijn. HSP is wetenschappelijk bewezen. Doordat er steeds vaker onderzoek wordt gedaan, komt het vaker in de media en herkennen steeds meer mensen zichzelf. In mijn praktijk hoor ik vaak dat iemand zich zijn hele leven al ‘anders’ voelde, zonder dit (positief) te kunnen plaatsen. Je denkt dat er iets ‘mis’ met je is. Dat is niet zo. Wel is er vaak een voortdurende vermoeidheid en kunnen er er andere klachten voorkomen, die niet gerelateerd worden aan het sensitieve systeem. 

1 op de 5 mensen

1 op de 5 mensen is HSP (die 20% van eerder, dus…). Alles wordt intenser beleefd en lijkt ‘meer binnen’ te komen. Dat klopt, want bij hoogsensitiviteit (HSP) is je zenuwstelsel gevoeliger, neem je meer subtiele details waar en nemen je brein en zintuigen veel meer informatie op, die ook verwerkt moet worden. Daardoor kun je je sneller moe of geïrriteerd voelen, een ‘vol hoofd’ hebben of andere (vage) klachten. Maar je kunt ook enorm genieten van bijvoorbeeld dansen, muziek, een goed gesprek, kunst of de natuur. Intenser leven door HSP kan een lust en last tegelijk zijn.

Diepere informatieverwerking

hsp coach chantal van weezelEen persoon met HSP, een gevoeliger zenuwstelstel dat via de zintuigen (voelen, ruiken, horen, proeven, zien) meer signalen en prikkels opvangt, heeft meer te verwerken dan een persoon zonder HSP. De prikkelverwerking in de hersenen verloopt vervolgens ook anders. Er vindt een diepere en intensere informatieverwerking plaats: er zijn meer hersengebieden bij betrokken dan bij mensen zonder deze eigenschap. Indrukken (prikkels) zoals licht, geluid, honger, verdriet, pijn, gevoelens van jezelf en soms ook anderen worden zeer intens beleefd. Dit alles bij elkaar kost veel energie. Je invoelend vermogen (empathie) en intuïtie is sterk ontwikkeld. Je bent gevoelig voor sfeer en de gevoeligheid speelt op meerdere vlakken door: fysiek, emotioneel, mentaal en bij sommigen ook fijnstoffelijk via het ‘zesde zintuig’ (intuïtief /energetisch/spiritueel). Hersenonderzoek via fMRI-scans laat zien dat er bij mensen met HSP een verhoogde capaciteit bestaat voor empathie, aandacht, bewustzijn, integratie van zintuiglijke informatie en het plannen van actie. 

Intens leven: talent én valkuil

Onbewust hoogsensitief leven, dus zonder dat je rekening houdt met hoe jij in elkaar zit, kost veel energie. Je beleeft alles in en om je heen met heel je wezen. Intenser en dieper dan mensen zonder HSP. 

Veel prikkels binnenkrijgen kan een zegen en vloek tegelijk zijn. Je kunt intens genieten van de mooie dingen in het leven: muziek, kunst, dansen, mensen, de natuur, stilte, lekker eten of een goed gesprek. Schoonheid komt directer en diep binnen. 

Maar er is ook lawaai, mensenmassa’s, groffe energie, stress van de mensen om je heen, deadlines, geweld enz. Soms kan er ’teveel binnenkomen’. Wat ook allemaal verwerkt moet worden. Dit kost tijd. Dan is je brein overprikkeld en ben je uit balans. Je voelt je moe, je hoofd zit vol, je bent geïrriteerd en kunt zelfs fysieke klachten ontwikkelen. Ga je te lang door, zonder voldoende tijd te nemen voor ontspanning en zelfreflectie (hersteltijd), dan raak je uiteindelijk overspannen. Of zelfs burn-out. Leven in balans en jezelf centraal stellen in je leven is daarom ontzettend belangrijk voor HSP-ers. Dat is een leerproces en niet gemakkelijk. Ik coach je hier graag bij.  

Hoe weet ik of ik HSP ben?  

Je kunt veel vragen hebben over (mogelijk) hoogsensitief zijn. In een eenmalig consult kijken we naar jouw persoonlijke ervaring. Na dit consult ben je geïnformeerd en heb je meer duidelijkheid over jouw (mogelijke) HSP. Wil je daarna in een HSP-coachingstraject aan specifieke thema’s werken? Welkom!    

Wandelcoaching in de natuur  

Loop je vast en wil je vooral de voordelen van je eigenschap ervaren? Meer energie? Keuzes maken die bij jou passen? In je werk, relaties en gezondheid? Kortom je hele leven? Volg dan in 3 maanden een 1-op-1 HSP Coachingstraject. Altijd op maat en effectief. En je coaching buiten in de natuur of binnen in een rustgevende en inspirerende omgeving.