Helpie FAQ

[helpie_notices group_id=’24’/]

 • Wat doet Reiki?
  Reiki is een vorm van energiewerk. Reiki heft energieblokkades op, brengt je energiehuishouding in evenwicht en geeft volledige, diepe ontspanning. Het maakt je bewust van jezelf, vergroot het lichaamsbewustzijn, zorgt voor een leeg hoofd en verbind je beter met je lijf (aarding). Reiki ontgift en versnelt het natuurlijke, zelfherstellend vermogen van lichaam en geest. En het werkt op alle niveaus: lichamelijk, mentaal, emotioneel en spiritueel. Reiki geeft balans, spirituele groei en bewustwording. En tot slot: het werkt ook bij kinderen, dieren, planten en mineralen.
 • Kan iedereen Reiki leren?
  Ja, bijna iedereen kan een Reikicursus volgen. Het is wel handig om een beetje nieuwsgierig en open-minded te zijn naar energiewerk. Daarnaast kan ik niet met je werken als je drugs gebruikt (al dan niet plantaardig en/of alleen recreatiefgebruik), (alcohol)verslaafd bent of ernstige psychische aandoeningen hebt. De combinatie met een initiatie in Tera-Mai™ Reiki kan in deze gevallen te heftig zijn voor je energiesysteem, zenuwstelsel en brein en is daardoor onverantwoord. Ik ben niet opgeleid om dergelijke intense processen te begeleiden. Wil je toch een Reikicursus volgen? Oriënteer je dan op een andere aanbieder met expertise hierin.
 • Wat gebeurt er bij een Reiki initiatie?
  Een Reiki initiatie (of afstemming/inwijding) is een belangrijk onderdeel van een Reikicursus. Het wordt uitgevoerd door een Reiki Master (leraar). Je kunt hierna zelf Reikibehandelingen geven. Een initiatie is een energetisch ritueel, uitgevoerd in een korte ceremonie. Sommige mensen voelen een diepe rust en stilte tijdens de initiatie, zien kleuren of beelden, zijn ontroerd of hebben andere ervaringen. Anderen ervaren niet veel bijzonders. Met de inwijding op het niveau van de eerste Reiki graad word je door middel van één initiatie weer geheel met de universele levenskracht in verbinding gebracht, door middel van de zuivering en activering van jouw genezingskanaal. Dat gaat gepaard met een intensieve doorstroming van je fysieke lichaam en energiestelsel. Ook op etherisch niveau vinden aanpassingen plaats, zodat je lichaam grotere hoeveelheden levenskracht kan opnemen en kanaliseren. De afstemming van de eerste graad verhoogt de vibratiegraad en frequentie van de vier energiecentra (chakra's) in het bovenste gedeelte van je lichaam. De initiatie prepareert zowel het hart als de thymusklier, terwijl ook je hartchakra op etherisch niveau afgestemd wordt. De initiatie werkt op de schildklier en draagt, op etherisch niveau, bij aan het openmaken van het keelchakra. De inwijding beïnvloedt het derde oog, dat met de hypofyse (het menselijk centrum van hoger bewustzijn en intuïtie) correspondeert. De afstemming maakt het kruinchakra, onze band met het spirituele bewustzijn, en zijn lichamelijke tegenhanger in het brein, de pijnappelklier, verder open. Die laatste voltooit het proces door het kanaal te verzegelen, zodat het opgevoerde vermogen om Reiki-energie over te dragen de rest van je leven ook intact blijft. Na de afstemming in Reiki 1 volgt een intensieve doorstroming met energie van je fysieke lichaam en zijn energiestelsel. Er kan in jouw systeem een grote reiniging plaatsvinden van 21 dagen.
 • Wat merk ik van de reiniging na de Reiki initiatie?
  Dat verschilt per persoon en is vooraf niet te zeggen. Tijdens de Reiki initiatie wordt jouw vermogen om met fijnstoffelijke energie te werken 'aangezet'. Je hebt daarna letterlijk meer energie, waardoor ook het zelf genezend vermogen wordt gestimuleerd. Meer energie hebben grijpt je lichaam dankbaar aan om (soms oude) dingen aan te pakken en op te lossen. Reiki werkt daarnaast ontgiftend, het schoont je systeem op. Mogelijk gevolg is dat je na je cursus (tijdelijk) hoofdpijn kunt hebben, vaker naar het toilet moet, intenser droomt,  vermoeider of emotioneler kunt zijn of het erg koud/warm kunt hebben. Dit duurt tot ongeveer 3 weken na de initiatie. Sommige mensen ervaren in deze periode niets bijzonders. Dus maak je vooraf geen zorgen! De dagelijkse Reiki zelfbehandeling, die je leert tijdens de Reiki 1 cursus, en veel water drinken helpt je hier doorheen. En uiteraard begeleid ik je hierbij. Als je wilt in een privé cursus, waar we uitgebreid de tijd hebben om diepgaand op jouw persoonlijke proces in te gaan. Ik coach en adviseer je hierbij graag.
 • Hoe groot is de groep van de Reikicursus en wat zijn de kosten?
  De groep bestaat bewust uit maximaal 6 deelnemers. Dat zorgt ervoor dat er optimale aandacht is voor jouw ervaring met Reiki. Ook is er daardoor alle ruimte en tijd voor jouw persoonlijke vragen. Deelnemers aan de Reikicursus zijn nooit 'toevallig' bij elkaar geplaatst. Vaak blijkt er een overeenkomst in achtergrond of interesses, waardoor er snel een veilige en vertrouwde, prettige sfeer ontstaat. Er zijn zelfs vriendschappen gesloten. Na al die jaren lesgeven vind ik dit nog steeds wonderbaarlijk om te zien. Het deelname tarief vind je onder "Trainingen & Cursussen" op de Tarievenpagina.
 • Wat is het verschil tussen Tera-Mai™ Reiki en traditionele Reiki?
  Er bestaan tegenwoordig tientallen Reiki stromingen. Tera-Mai™ Reiki is, net zoals de traditionele of Usui vorm, gebaseerd op het werk van de grondlegger van Reiki- de Japanner Mikao Usui († 1926). Daarnaast zijn er ook verschillen. In de Tera-Mai™ Reiki cursus ontvang je één initiatie, waarbij de initiatie techniek verschilt van de 'traditionele' vorm, waarbij je vier initiaties krijgt. Het effect is hetzelfde. Je kunt daarna Reikibehandelingen geven. Tera-Mai™ Reiki heeft een trademark. Doel hiervan is dat iedere Tera-Mai™ Reiki Master op de wereld de initiaties exact hetzelfde verricht. Net zoals wanneer iemand werkt aan jouw fysieke lichaam, is het belangrijk zorgvuldig te zijn als je in het energetisch lichaam (aura) werkt. Of laat werken door iemand anders, zoals bij een Reiki initiatie. Het Tera-Mai™ trademark garandeert de kwaliteit en veiligheid van jouw Tera-Mai™ Reiki cursus.
  De handposities in de Reikibehandeling zijn in vrijwel alle Reiki stromingen hetzelfde. Met de uitzondering dat in de Tera-Mai™ vorm de kruinchakra (top van het hoofd) geen behandelpositie is. De kruinchakra is bij veel mensen gevoelig. Leg maar eens je hand bovenop je kruin. Dat kan een afgesloten gevoel geven. Deze chakra heeft geen extra energie nodig. Het is onze verbinding met het universum, dus ook met de Reiki energie. De kruinchakra balanceert zichzelf en laten we in de Reikibehandeling met rust. Verder: bij Tera-Mai™ Reiki 2 leer je meer symbolen en healing technieken dan bij de traditionele Reiki vorm. Je kunt bijvoorbeeld ook een karma symbool inzetten, het Fire Dragon symbool, het Harth symbool, het Shanti (vrede) symbool en nog vele andere, tijdloze symbolen voor healing. Tera-Mai™ Reiki is onderdeel van een uitgebreid healingsysteem. Naast Reiki kun je ook cursussen volgen in andere vormen van energiewerk. Overigens niet bij mij- ik ben alleen Tera-Mai™ Reiki Master (leraar). Het is goed om te weten dat, anno 2024, álle Reiki vormen bij ons in het westen een sterk afgeleide zijn van het oorspronkelijke onderwijs in Japan. “Traditioneel” in de letterlijke zin, bestaat niet meer. Destijds was ‘Reiki’ (doorgeven van energie via de handen) slechts een klein onderdeel van een uitgebreide spirituele leerweg. De focus lag op meditatie, ontwikkelen van een hoger bewustzijn en een leefwijze op basis van de Reiki principes. Hiervoor ging men jarenlang in de leer bij een Reiki Master. Een mooi boek hierover is van Frank Arjava Petter: Het oorspronkelijke Reiki handboek van Dr. Mikao Usui.
  Het ene Reiki systeem is niet 'beter' dan het andere. Kies dus de Reikicursus die bij jou past. Je bent welkom in mijn Tera-Mai™ Reiki 1 groepen. Ik geef les in kleine groepen in het sfeervolle Eemklooster, in de bossen van Amersfoort. De afgelopen 20 jaar heb ik vele mensen geiniteerd. Geef jezelf ook het kado van meer energie, ontspanning en inzicht. It's in your hands! Eerstvolgende cursus met plek:   4 augustus.

  Meer informatie Tera-Mai™ Reiki 1 cursus

  Meer Reiki FAQ

 • Is Reiki verbonden aan een religie of 'zweverig'?
  Nee, Reiki staat los van religie en is neutraal. Reiki betekent 'universele levensenergie'. Het is de onzichtbare energie die overal doorheen stroomt. Jij zelf bestaat uit die energie, dus Reiki ben jij zelf! Hoe natuurlijk wil je het hebben? Bij Reiki ben je een kanaal voor deze levensenergie. Je stemt je erop af en laat de energie door je heen stromen ten bate van jezelf en de ander. Hoe je die bron van eindeloze energie benoemt, is persoonlijk en in principe niet belangrijk. De één noemt het God, de ander de kosmos, het universum, de kracht van de zon of de natuur. Reiki werkt ongeacht religie of levensovertuiging. Bij jong en oud en alle culturen en achtergronden. Ik gaf mijn eerste Reiki 1 cursus in 2005. Nu zijn mijn cursussen altijd nuchter en pragmatisch, daarnaast heb ik de afgelopen jaren de deelnemers zien veranderen. In deze intense, bewustwordende tijd stappen steeds meer mensen af van een materialistisch, dogmatisch en competitief wereldbeeld en systeem. Omdat zij diep van binnen aanvoelen of weten, dat we 'meer' zijn dan een lichaam alleen. Van de wat meer 'new-age'-types naar nu bijna iedereen. Bakkers, politie agenten, juffen, meesters, studenten, advocaten, case managers, ziekenhuis directeuren, pedicuren, kinderen, kapsters, masseurs, moeders, vaders, managers, advocaten, huisarts assistentes, brandweermannen, huisvrouwen of -mannen tot je buurman heb ik al een Reikicursus mogen geven...  Het vooroordeel en stigma van 'Reiki is zweverig' gaat er in deze tijd rap vanaf. Omdat Reiki werkt. En dat is alleen maar mooi!
 • Raak ik het 'kwijt' als ik nooit meer Reiki gebruik?
  Nee, je kunt het vermogen om met Reiki te werken niet kwijt raken. Is het genezingskanaal tijdens de initiatie in een Reikicursus eenmaal open, dan blijft het open en beschikbaar. Je hoeft ook niet op 'herhalingscursus'. Besluit je na jaren toch weer te willen werken met Reiki en jezelf en/of anderen te behandelen, dan kan dat. Reiki is een cadeau wat je aan jezelf geeft en wat je niet kunt verliezen. Je kunt het zien als een spier die je ontwikkelt en traint. Hoe vaker je Reiki inzet, hoe fijngevoeliger, opmerkzamer en bewuster je wordt. Je kunt intuïtief gaan behandelen. Dit betekent dat je de basis handposities, die je tijdens de Reiki 1 cursus leert, los laat en je je in de Reiki behandeling laat leiden door je handen. Het is aan jou wat je ermee doet. Voor de één is Reiki 1 voldoende. En een ander raakt zo geïnspireerd door het werken met fijnstoffelijke energie dat hij/zij zich verder ontwikkeld door een Reiki 2 cursus te volgen.

  Meer Reiki FAQ

 • Kan ik bij jou Reiki 1 en 2 in een weekend doen?
  Een Reiki initiatie gaat gepaard met een reinigingsperiode van ongeveer 3 weken. Tegenwoordig willen we alles graag snel doen en leren. Ontwikkeling is echter nog steeds een proces. En een proces vraagt... tijd. Tijd voor integratie. Je kunt het water niet door de rivier dwingen. Een zaadje gaat niet harder groeien met dwang en snelheid. Dat is de natuur. Je kunt een kopje niet voller gieten dan wat erin past. Letterlijk en figuurlijk. Snelle 'quick fix'-Reiki cursussen bied ik dan ook bewust niet aan omdat het zo niet werkt. En ook onverantwoord is voor jouw gezondheid. 3 maanden na je Reiki 1 cursus kun je je inschrijven voor de Reiki 2 cursus.
 • Geef jij ook een Reiki Master / Reiki 3 opleiding?
  Nee, ik heb dit in het verleden veel gedaan maar ik geef nu geen Reiki 3 opleidingen/initiaties meer omdat ik ook een drukke coachingspraktijk heb.
 • Kan ik mijn Reiki cursus kosteloos annuleren of verzetten?
  Je kunt tot 2 weken voorafgaand aan je cursus kosteloos annuleren (geld terug) of je deelname verzetten naar een andere datum (indien beschikbaar). Bij annulering korter dan 2 weken voorafgaand aan de cursus (ongeacht reden, zoals ziekte, vakantie enz.) ontvang je geen restitutie en kun je je cursusdatum niet meer verzetten. De reden is dat er voorbereidende kosten zijn gemaakt voor de locatiehuur en er op zo'n korte termijn geen vervanger voor jou kan worden gevonden. Je kunt in overleg wel zelf een vervanger regelen, die deelneemt aan de cursus (op de oorspronkelijke datum). Op de Algemene Voorwaarden worden geen uitzonderingen gemaakt.