Helpie FAQ

[helpie_notices group_id=’24’/]

 • Kan iedereen Reiki leren?
  Ja, iedereen kan een Reikicursus volgen. Hoewel het handig is, om een beetje nieuwsgierig en open-minded te zijn. Ben je van mening dat Reiki onzin is, dan zul je inderdaad niet veel ervaren omdat je je mentaal afsluit voor de mogelijkheid iets anders te ervaren.
 • Wat gebeurt er bij een Reiki initiatie?
  Een Reiki initiatie (of afstemming/inwijding) is een belangrijk onderdeel van een Reikicursus, uitgevoerd door een Reiki Master (leraar). Het is een energetisch ritueel uitgevoerd in een korte ceremonie. Sommige mensen voelen een diepe rust en stilte tijdens de initiatie, zien kleuren of beelden, zijn ontroerd of hebben andere ervaringen. Anderen ervaren niet veel bijzonders. Met de inwijding op het niveau van de eerste Reiki graad word je door middel van één initiatie weer geheel met de universele levenskracht in verbinding gebracht, door middel van de zuivering en activering van jouw genezingskanaal. Dat gaat gepaard met een intensieve doorstroming van je fysieke lichaam en energiestelsel. Ook op etherisch niveau vinden aanpassingen plaats, zodat je lichaam grotere hoeveelheden levenskracht kan opnemen en kanaliseren. De afstemming van de eerste graad verhoogt de vibratiegraad en frequentie van de vier energiecentra (chakra's) in het bovenste gedeelte van je lichaam. De initiatie prepareert zowel het hart als de thymusklier, terwijl ook je hartchakra op etherisch niveau afgestemd wordt. De initiatie werkt op de schildklier en draagt, op etherisch niveau, bij aan het openmaken van het keelchakra. De inwijding beïnvloedt het derde oog, dat met de hypofyse (het menselijk centrum van hoger bewustzijn en intuïtie) correspondeert. De afstemming maakt het kruinchakra, onze band met het spirituele bewustzijn, en zijn lichamelijke tegenhanger, de pijnappelklier, verder open. Die laatste voltooit het proces door het kanaal te verzegelen, zodat het opgevoerde vermogen om Reiki-energie over te dragen de rest van je leven ook intact blijft. Na de afstemming in Reiki 1 volgt een intensieve doorstroming met energie van je fysieke lichaam en zijn energiestelsel. Er kan in jouw systeem een grote reiniging plaatsvinden van 21 dagen.
 • Wat voel ik in de reiniging na de Reiki initiatie?
  Dat verschilt per persoon en is vooraf niet te zeggen. Tijdens de Reiki initiatie wordt jouw vermogen om met fijnstoffelijke energie te werken 'aangezet'. Je hebt daarna letterlijk meer energie, waardoor ook het zelf genezend vermogen wordt gestimuleerd. Meer energie hebben grijpt je lichaam dankbaar aan om (soms oude) dingen aan te pakken en op te lossen. Reiki werkt daarnaast ontgiftend, het schoont je systeem op. Mogelijk gevolg is dat je na je cursus hoofdpijn kunt hebben, intenser kunt dromen, wat vermoeider of emotioneler kunt zijn of het erg koud/warm kunt hebben, tot ongeveer 3 weken na de initiatie. De Reiki zelfbehandeling die je leert tijdens je Reiki 1 cursus en veel water drinken helpt je hier doorheen. En uiteraard begeleid ik je hierbij. Als je dit wilt in een privé cursus, waar we uitgebreid de tijd hebben om diepgaand op jouw persoonlijke proces in te gaan. Ik coach en adviseer je hierbij graag.
 • Is Reiki verbonden aan een religie?
  Nee, Reiki staat los van religies en is neutraal. Reiki betekent 'universele levensenergie'. Het is de onzichtbare energie die overal doorheen stroomt. Jij zelf bestaat uit die energie, dus Reiki ben jij zelf! Hoe natuurlijk wil je het hebben? Bij Reiki ben je een kanaal voor deze levensenergie. Je stemt je erop af en laat de energie door je heen stromen ten bate van jezelf en de ander. Hoe je die bron van eindeloze energie benoemt, is persoonlijk en in principe niet belangrijk. De één noemt het God, de ander de kosmos, het universum, de kracht van de zon of de natuur. Reiki werkt ongeacht religie of levensovertuiging, bij jong en oud en alle culturen en achtergronden. Ik gaf mijn eerste Reiki 1 cursus in 2005. In de loop der jaren heb ik de cursisten zien veranderen. In deze intense, transformerende tijd stappen steeds meer mensen af van een materialistisch, soms dogmatisch en vaak competitief wereldbeeld en systeem. Omdat zij diep van binnen voelen of weten, dat we 'meer' zijn dan een  lichaam alleen. Van de wat meer 'new-age'-types naar nu mainstream: bakkers, politie agenten, juffen, meesters, studenten, advocaten, case managers, ziekenhuis directeuren, pedicuren, kinderen, kapsters, masseurs, moeders, vaders, managers, advocaten, huisarts assistentes, brandweermannen, huisvrouwen of -mannen tot je buurman heb ik al een Reikicursus mogen geven...  En dat is alleen maar mooi!
 • Raak ik het 'kwijt' als ik nooit meer Reiki gebruik?
  Nee, je kunt het vermogen om met Reiki te werken niet kwijt raken. Is het genezingskanaal tijdens de initiatie in een Reikicursus eenmaal open, dan blijft het open en beschikbaar. Je hoeft ook niet op 'herhalingscursus'. Besluit je na jaren toch weer te willen werken met Reiki en jezelf en/of anderen te behandelen, dan kan dat. Reiki is een cadeau wat je aan jezelf geeft en wat je niet kunt verliezen. Je kunt het zien als een spier die je ontwikkelt en traint. Hoe vaker je Reiki inzet, hoe fijngevoeliger, opmerkzamer en bewuster je wordt. Je kunt intuïtief gaan behandelen. Dit betekent dat je de basis handposities, die je tijdens de Reiki 1 cursus leert, los laat en je je in de Reiki behandeling laat leiden door je handen. Het is aan jou wat je ermee doet. Voor de één is Reiki 1 voldoende. En een ander raakt zo geïnspireerd door het werken met fijnstoffelijke energie dat hij/zij zich verder ontwikkeld door een Reiki 2 cursus te volgen.

  Meer Reiki FAQ

 • Kan ik bij jou Reiki 1 en 2 in een weekend doen?
  Een Reiki initiatie gaat gepaard met een reinigingsperiode van ongeveer 3 weken. Tegenwoordig willen we alles graag snel doen en leren. Ontwikkeling is echter nog steeds een proces. En een proces vraagt... tijd. Tijd voor integratie. Je kunt het water niet door de rivier dwingen. Een zaadje gaat niet harder groeien met dwang en snelheid. Dat is de natuur. Je kunt een kopje niet voller gieten dan wat erin past. Letterlijk en figuurlijk. Snelle 'quick fix'-Reiki cursussen bied ik dan ook bewust niet aan omdat het zo niet werkt. En ook onverantwoord is voor jouw gezondheid. 3 maanden na je Reiki 1 cursus kun je je inschrijven voor de Reiki 2 cursus.
 • Geef jij ook een Reiki Master / Reiki 3 opleiding?
  Ja, vanaf 2005 geef ik op individuele aanvraag ook een Tera-Mai™ Reiki Master (leraar) opleiding aan mensen die van binnen de roep voelen om Master te worden in Reiki. De opleiding is opgedeeld in Tera-Mai™ Reiki 3A, waarbij je de Master initiatie en onderricht ontvangt uitsluitend voor je eigen (spirituele) beoefening en persoonlijke ontwikkeling en/of het Tera-Mai™ Reiki Reiki 3B gedeelte, waarbij je daarnaast ook leert om Tera-Mai™ Reikicursussen te geven (mensen initiëren), cursisten leert coachen en jouw eigen zelfstandige Reiki praktijk opzet. De Tera-Mai™ Reiki Master opleiding is altijd een individueel en op maat gemaakt opleidingstraject, zodat er tijd een aandacht is voor verdieping en ontwikkeling van jouw leerproces. Voorwaarde om de opleiding te volgen is dat je tenminste 1 jaar Tera-Mai™ Reiki hebt beoefend en we in een persoonlijk gesprek allebei een "ja" voelen. Reiki Master zijn 'doe je er niet eventjes parttime bij' maar vraagt verantwoordelijkheidsgevoel, het aangaan van jouw persoonlijke levenslessen, jezelf emotioneel kunnen dragen en anderen kunnen coachen in de Reiki cursussen die je geeft. Het wordt, last but not least, een bescheiden maar krachtig aspect van jouw Zijn. Met het universum als beste werkgever die er bestaat 😉 De opleidingsduur is 6 maanden waarbij we elkaar elke maand een dagdeel zien en een aspect van het Tera-Mai™ Reiki Masterschap oefenen. Tussentijds houden we uiteraard contact.
 • Hoe groot is de groep van de Reikicursus?
  De groep bestaat bewust uit maximaal 6 deelnemers. Dat zorgt ervoor dat er optimale aandacht is voor jouw ervaring met Reiki. Ook is er daardoor alle ruimte en tijd voor jouw persoonlijke vragen. Deelnemers aan de Reikicursus zijn nooit 'toevallig' bij elkaar geplaatst. Vaak blijkt er een overeenkomst in achtergrond of interesses, waardoor er snel een veilige en vertrouwde, prettige sfeer ontstaat. Er zijn zelfs vriendschappen gesloten. Na al die jaren lesgeven vind ik dit nog steeds wonderbaarlijk om te zien.
 • Kan ik mijn Reiki cursus kosteloos annuleren of verzetten?
  Je kunt tot 2 weken voorafgaand aan je cursus deze kosteloos annuleren (geld terug) of verzetten naar een andere datum (indien beschikbaar). Bij annulering korter dan 2 weken voorafgaand de cursus volgt (ongeacht reden, zoals ziekte) geen restitutie omdat er voor jouw cursus voorbereidende kosten zijn gemaakt voor de locatiehuur en er op zo'n korte termijn geen vervanger voor jou kan worden gevonden. Je kunt in overleg wel zelf een vervanger regelen. Op de Algemene Voorwaarden worden geen uitzonderingen gemaakt. 
 • Hoe ben jij in aanraking gekomen met Reiki?
  Dat spannende verhaal vertel ik je graag tijdens een Reiki 1 cursus! 😉
 • Wat is het verschil tussen Tera-Mai™ Reiki en traditionele Reiki?
  Er bestaan tegenwoordig tientallen Reiki vormen of stromingen. Tera-Mai™ Reiki is, net zoals de traditionele of Usui vorm, gebaseerd op het werk van de Japanse Mikao Usui († 1926). Daarnaast zijn er ook verschillen. In de Tera-Mai™ Reiki cursus ontvang je één initiatie. In de 'traditionele' Reiki vorm krijg je vier initiaties. Het effect is hetzelfde. Je kunt daarna Reikibehandelingen geven. Tera-Mai™ Reiki heeft een trademark. Doel hiervan is dat iedere Tera-Mai™ Reiki Master de initiatie exact hetzelfde uitvoert. Net zoals wanneer iemand werkt aan jouw fysieke lichaam, is het belangrijk zorgvuldig te zijn als je in het energetisch lichaam (aura) werkt. Of laat werken door iemand anders, zoals bij een Reiki initiatie. Het Tera-Mai™ trademark garandeert de kwaliteit en veiligheid van jouw Tera-Mai™ Reiki cursus.
  De Reikibehandeling is in vrijwel alle vormen hetzelfde. Met de uitzondering, dat in Tera-Mai™ Reiki de kruinchakra (top van het hoofd) geen handpositie is. De kruinchakra is bij veel mensen gevoelig. Leg maar eens je hand bovenop je kruin. Dat kan een afgesloten gevoel geven. Deze chakra heeft geen extra energie nodig. Het is onze verbinding met het universum of de bron, dus ook met de Reiki energie. De kruinchakra balanceert zichzelf. Verder: bij Tera-Mai™ Reiki 2 leer je meer symbolen dan bij de traditionele Reiki vorm. Je kunt bijvoorbeeld ook karma healing inzetten. Tera-Mai™ Reiki is onderdeel van een uitgebreid healingsysteem waarbij je naast Reiki, ook de mogelijkheid hebt om cursussen in andere vormen van energiewerk te volgen. Overigens niet bij mij, ik ben alleen Tera-Mai™ Reiki Master (leraar). Het is goed om te weten dat, anno 2023, álle Reiki vormen bij ons in het westen een sterk afgeleide zijn van het oorspronkelijke Reiki onderwijs in Japan. “Traditioneel” in de letterlijke zin bestaat niet meer. Destijds was ‘Reiki’ (doorgeven van energie via de handen) slechts een klein onderdeel van een gehele spirituele lering. De focus lag op meditatie, ontwikkelen van een hoger bewustzijn en een leefwijze op basis van de Reiki principes. Hiervoor ging je jarenlang in de leer bij een Reiki Master.
  Wil je hier meer over lezen? Een prachtig boek is Het oorspronkelijke Reiki handboek van dr. Mikao Usui van Frank Arjava Petter.
  Het ene Reiki systeem is niet 'beter' of meer 'zuiver' dan het andere Reiki systeem. Volg dus vooral je hart en kies de Reikicursus die bij jou past. Je bent welkom in mijn kleine, persoonlijke Reiki 1 groepen in het sfeervolle Eemklooster in Amersfoort. 

  Meer Reiki FAQ