Helpie FAQ

 • Kan iedereen Reiki leren?
  Ja, dat kan. Hoewel het handig is om een beetje nieuwsgierig en open minded te zijn. Ben je van mening dat Reiki onzin is dan zul je inderdaad niet veel ervaren omdat je je afsluit voor de mogelijkheid iets anders te ervaren.
 • Wat gebeurt er bij een Reiki initiatie?
  Een Reiki initiatie (of afstemming/inwijding) is een energetische handeling en ritueel waarbij in de aura en de chakra's (energiepunten) van een persoon wordt gewerkt. Deze worden verder geopend en goed aangesloten op de bron van levensenergie (het universum). Het helingskanaal, waardoor Reiki stroomt tijdens een Reikibehandeling, wordt hierdoor geopend en geactiveerd. Je bent hierna in staat om Reikibehandelingen te geven. Een Reiki initiatie kan alleen worden uitgevoerd door een bekwaam Reiki Master. Het is een grote verantwoordelijkheid om in het energiesysteem van een ander te mogen werken! Ik ben mij hier bewust van en ben altijd dankbaar voor het vertrouwen van cursisten. Sommige mensen voelen een diepe rust tijdens de initiatie, zien kleuren of beelden, voelen zich diep ontroerd of hebben andere ervaringen. Anderen ervaren niet veel bijzonders.
 • Wat voel ik in de reiniging na de Reiki initiatie?
  Tijdens de Reiki initiatie wordt jouw vermogen om met fijnstoffelijke energie te werken 'aangezet'. Je hebt daarna letterlijk meer energie, waardoor ook het zelf genezend vermogen wordt gestimuleerd. Meer energie hebben grijpt je lichaam aan om (soms oude) dingen aan te pakken en op te lossen. Reiki werkt daarnaast ontgiftend, het schoont je systeem op. Mogelijk gevolg is dat je na je cursus hoofdpijn kunt hebben, intenser kunt dromen, wat vermoeider of emotioneler kunt zijn of het erg koud/warm kunt hebben, tot ongeveer 3 weken na de initiatie. De Reiki zelfbehandeling die je leert tijdens je Reiki 1 cursus, rustig aan doen en veel water drinken helpt je hier doorheen. En uiteraard begeleid ik je hierbij. Als je dit wilt in een privé cursus, waar we uitgebreid de tijd hebben om diepgaand op jouw persoonlijke proces in te gaan. Ik coach en adviseer je hierbij graag.
 • Is Reiki verbonden aan een religie?
  Nee, Reiki is neutraal. Reiki betekent 'universele levensenergie'. Het is de onzichtbare energie die overal doorheen stroomt. Jij zelf bestaat uit die energie, dus Reiki ben jij zelf! Hoe natuurlijk wil je het hebben? Bij Reiki ben je een kanaal voor deze levensenergie. Je stemt je erop af en laat de energie door je heen stromen, als een kanaal, ten bate van jezelf en de ander. Hoe je die bron van eindeloze energie benoemt, is persoonlijk en in principe niet belangrijk. De één noemt het God, de ander de kosmos, het universum, de kracht van de zon of de natuur. Reiki werkt ongeacht religie of levensovertuiging, bij jong en oud en alle culturen en achtergronden. Ik gaf mijn eerste Reiki 1 cursus in 2005. In de loop der jaren heb ik de cursisten zien veranderen. In deze intense tijd stappen steeds meer mensen af van een materialistisch, soms dogmatisch en vaak competitief wereldbeeld en systeem. Omdat zij diep van binnen voelen of weten, dat we 'meer' zijn dan een  lichaam alleen. Van de wat meer 'new-age'-types naar nu mainstream: bakkers, politie agenten, juffen, meesters, studenten, advocaten, case managers, ziekenhuis directeuren, pedicuren, kinderen, kapsters, masseurs, moeders, vaders, managers, advocaten, huisarts assistentes, brandweermannen, huisvrouwen of -mannen tot je buurman heb ik al een Reikicursus mogen geven...  En dat is alleen maar mooi!
 • Raak ik het kwijt als ik nooit meer Reiki gebruik?
  Je kunt het vermogen om met Reiki te werken niet kwijt raken. Is het genezingskanaal eenmaal open, dan blijft het open en beschikbaar. Je hoeft ook niet op 'herhalingscursus'. Besluit je na jaren toch weer te willen werken met Reiki en jezelf en/of anderen te behandelen, dan kan dat. Reiki is een cadeau wat je aan jezelf geeft en wat je niet kunt verliezen. Je kunt het zien als een spier die je ontwikkelt en traint. Hoe vaker je Reiki inzet, hoe fijngevoeliger, opmerkzamer en bewuster je wordt. Je kunt intuïtief gaan behandelen. Dit betekent dat je de basis handposities, die je tijdens de Reiki 1 cursus leert, los laat en je je in de Reiki behandeling laat leiden door je handen. Het is aan jou wat je ermee doet. Voor de één is Reiki 1 voldoende en een ander raakt zo geïnspireerd door het werken met fijnstoffelijke energie dat hij/zij zich verder ontwikkeld door een Reiki 2 cursus te volgen.
 • Kan ik bij jou Reiki 1 en 2 in een weekend doen?
  Een Reiki initiatie gaat gepaard met een reinigingsperiode van ongeveer 3 weken. Tegenwoordig willen we alles graag snel doen en leren. Ontwikkeling is echter nog steeds een proces! En een proces vraagt... tijd. Tijd voor integratie. Je kunt het water niet door de rivier dwingen en een zaadje gaat niet harder groeien met dwang en snelheid. Dat is de natuur. Je kunt een kopje niet voller gieten dan wat erin past. Letterlijk en figuurlijk. Snelle 'quick fix'-Reiki cursussen bied ik dan ook bewust niet aan omdat het zo niet werkt. En naar mijn mening ook onverantwoord is voor jouw gezondheid op alle niveaus. 3 maanden na je Reiki 1 cursus kun je je inschrijven voor de Reiki 2 cursus.
 • Geef jij ook een Reiki Master / Reiki 3 opleiding?
  Ja, vanaf 2005 geef ik op aanvraag ook een Tera-Mai™ Reiki Master (leraar) opleiding aan mensen die diep van binnen de roep voelen om Master te worden in Reiki. Deze opleiding is opgedeeld in Tera-Mai™ Reiki 3A, waarbij je de Master initiatie en onderricht ontvangt uitsluitend voor je eigen (spirituele) beoefening en persoonlijke ontwikkeling en/of het Tera-Mai™ Reiki Reiki 3B gedeelte, waarbij je daarnaast ook leert om Tera-Mai™ Reiki Reikicursussen te geven (incl. mensen initiëren, een energetisch ritueel), cursisten leert begeleiden/coachen en jouw eigen zelfstandige Reiki praktijk opzet. De Tera-Mai™ Reiki Master opleiding is altijd een individueel en op maat gemaakt opleidingstraject, zodat er alle tijd een aandacht is voor verdieping en ontwikkeling van jouw leerproces. Voorwaarde om de opleiding te volgen is dat je tenminste 1 jaar Tera-Mai™ Reiki hebt beoefend en we in een persoonlijk gesprek allebei een "ja" voelen. Reiki Master zijn 'doe je er niet eventjes parttime bij' maar vraagt veel verantwoordelijkheidsgevoel, het aangaan ("masteren") van jouw persoonlijke ontwikkelingslessen, jezelf emotioneel kunnen dragen, anderen kunnen coachen en begeleiden in de Reiki cursussen die je geeft en het wordt, last but not least, een bescheiden maar krachtig aspect van jouw Zijn. Met, in mijn ervaring, de beste werkgever die er bestaat 😉 De opleidingsduur is 6 maanden waarbij we elkaar elke maand een dagdeel zien en een aspect van het Tera-Mai™ Reiki Masterschap oefenen. Tussentijds houden we uiteraard contact.
 • Hoe groot is de groep van de Reikicursus?
  De groep bestaat bewust uit maximaal 4 deelnemers. Dat zorgt ervoor dat er optimale aandacht is voor jouw ervaring met Reiki. Ook is er daardoor alle ruimte en tijd voor jouw persoonlijke vragen. Deelnemers aan mijn kleine groepen zijn nooit 'toevallig' bij elkaar geplaatst. Vaak blijkt er een overeenkomst in leerprocessen, achtergrond of interesses, waardoor er snel een veilige en vertrouwde, prettige sfeer ontstaat. Er zijn zelfs vriendschappen gesloten. Na al die jaren lesgeven vind ik dit nog steeds wonderbaarlijk om te zien.
 • Kan ik mijn Reiki cursus kosteloos annuleren of verzetten?
  Je kunt tot 2 weken voorafgaand aan je cursus deze kosteloos annuleren (je ontvangt je geld terug) of verzetten. Bij annulering korter dan 2 weken voorafgaand de cursus volgt (ongeacht reden, zoals ziekte enz.) geen restitutie aangezien er voorbereidende kosten zijn gemaakt voor o.a. de zaalhuur en er op zo'n korte termijn geen vervanger voor jou kan worden gevonden. Je kunt in overleg wel zelf een vervanger regelen. Op de Algemene Voorwaarden worden geen uitzonderingen gemaakt. De cursus is alleen compleet te volgen, waarbij je fysiek deelneemt aan beide cursusdagen volgens het vaste groepsschema op de website. Wil je cursusdata op maat? Welkom in een privé cursus!
 • Hoe ben jij in aanraking gekomen met Reiki?
  Dat spannende verhaal vertel ik je graag tijdens een Reiki 1 cursus! 😉
 • Wat is het verschil tussen Tera-Mai™ en traditionele Reiki?
  Er zijn tegenwoordig tientalle Reikisystemen of vormen. Tera-Mai™ Reiki is, net zoals de traditionele of Usui vorm, gebaseerd op het werk van de Japanner Mikao Usui. Daarnaast zijn er ook verschillen. Tera-Mai™ Reiki is onderdeel van een uitgebreider healingsysteem waarin je naast Reiki, ook andere cursussen kunt volgen. Overigens niet bij mij, ik ben alleen Tera-Mai™ Reiki Master. Tera-Mai™ betekent 'mijn aarde', en: 'het bewust worden van jezelf'. Reiki symboliseert in dit systeem de energie van de aarde. De energie van de aarde is ook warm en koud en werkt naast aardend ook diep ontspannend. In Tera-Mai™ Reiki krijg je slechts 1 initiatie, in de traditionele Reiki ontvang je meerdere initiaties. Het effect is hetzelfde. Bij Tera-Mai™ Reiki 2 horen verder meer symbolen dan bij de traditionele vorm. Het ene Reiki systeem is niet 'beter' of 'zuiverder' dan het andere Reiki systeem. Volg dus vooral je hart en doe wat bij jou past. Overigens zijn ALLE Reiki vormen bij ons in het westen, vandaag de dag, een zéér sterk afgeleide van hoe het oorspronkelijke Reiki onderwijs destijds in Japan was. Daar was het stukje 'Reiki'- de doorgifte van energie via de handen- slechts een klein onderdeel van de gehele spirituele lering. De focus lag veel meer op meditatie, ontwikkelen van een hoger bewustzijn en een juiste leefwijze. Hiervoor ging je jarenlang in de leer bij een Master om voldoende ervaring op te doen. Een prachtig boek hierover is Het oorspronkelijke Reiki handboek van dr. Mikao Usui van Mikao Usui en Frank Arjava Petter.