Wat is het verschil tussen Tera-Mai™ Reiki en traditionele Reiki?

Er bestaan tegenwoordig tientallen Reiki stromingen. Tera-Mai™ Reiki is, net zoals de traditionele of Usui vorm, gebaseerd op het werk van de grondlegger van Reiki- de Japanner Mikao Usui († 1926). Daarnaast zijn er ook verschillen.

In de Tera-Mai™ Reiki cursus ontvang je één initiatie, waarbij de initiatie techniek verschilt van de ’traditionele’ vorm, waarbij je vier initiaties krijgt. Het effect is hetzelfde. Je kunt daarna Reikibehandelingen geven. Tera-Mai™ Reiki heeft een trademark. Doel hiervan is dat iedere Tera-Mai™ Reiki Master op de wereld de initiaties exact hetzelfde verricht. Net zoals wanneer iemand werkt aan jouw fysieke lichaam, is het belangrijk zorgvuldig te zijn als je in het energetisch lichaam (aura) werkt. Of laat werken door iemand anders, zoals bij een Reiki initiatie. Het Tera-Mai™ trademark garandeert de kwaliteit en veiligheid van jouw Tera-Mai™ Reiki cursus.


De handposities in de Reikibehandeling zijn in vrijwel alle Reiki stromingen hetzelfde. Met de uitzondering dat in de Tera-Mai™ vorm de kruinchakra (top van het hoofd) geen behandelpositie is. De kruinchakra is bij veel mensen gevoelig. Leg maar eens je hand bovenop je kruin. Dat kan een afgesloten gevoel geven. Deze chakra heeft geen extra energie nodig. Het is onze verbinding met het universum, dus ook met de Reiki energie. De kruinchakra balanceert zichzelf en laten we in de Reikibehandeling met rust. Verder: bij Tera-Mai™ Reiki 2 leer je meer symbolen en healing technieken dan bij de traditionele Reiki vorm. Je kunt bijvoorbeeld ook een karma symbool inzetten, het Fire Dragon symbool, het Harth symbool, het Shanti (vrede) symbool en nog vele andere, tijdloze symbolen voor healing. Tera-Mai™ Reiki is onderdeel van een uitgebreid healingsysteem. Naast Reiki kun je ook cursussen volgen in andere vormen van energiewerk. Overigens niet bij mij- ik ben alleen Tera-Mai™ Reiki Master (leraar).

Het is goed om te weten dat, anno 2024, álle Reiki vormen bij ons in het westen een sterk afgeleide zijn van het oorspronkelijke onderwijs in Japan. “Traditioneel” in de letterlijke zin, bestaat niet meer. Destijds was ‘Reiki’ (doorgeven van energie via de handen) slechts een klein onderdeel van een uitgebreide spirituele leerweg. De focus lag op meditatie, ontwikkelen van een hoger bewustzijn en een leefwijze op basis van de Reiki principes. Hiervoor ging men jarenlang in de leer bij een Reiki Master. Een mooi boek hierover is van Frank Arjava Petter: Het oorspronkelijke Reiki handboek van Dr. Mikao Usui.


Het ene Reiki systeem is niet ‘beter’ dan het andere. Kies dus de Reikicursus die bij jou past. Je bent welkom in mijn Tera-Mai™ Reiki 1 groepen. Ik geef les in kleine groepen in het sfeervolle Eemklooster, in de bossen van Amersfoort. De afgelopen 20 jaar heb ik vele mensen geiniteerd. Geef jezelf ook het kado van meer energie, ontspanning en inzicht. It’s in your hands! Eerstvolgende cursus met plek:   4 augustus.

Meer informatie Tera-Mai™ Reiki 1 cursus

Meer Reiki FAQ