Wat is het verschil tussen Tera-Mai™ Reiki en traditionele Reiki?

Er bestaan tegenwoordig tientallen Reiki stromingen. Tera-Mai™ Reiki is, net zoals de traditionele of Usui vorm, gebaseerd op het werk van de Japanner Mikao Usui († 1926). Daarnaast zijn er ook verschillen.

In de Tera-Mai™ Reiki cursus ontvang je één initiatie, waarbij de initiatie techniek verschilt van de ’traditionele’ Reiki vorm, waarbij je vier initiaties krijgt. Het effect is hetzelfde. Je kunt daarna Reikibehandelingen geven. Tera-Mai™ Reiki heeft een trademark. Doel hiervan is dat iedere Tera-Mai™ Reiki Master de initiaties exact hetzelfde verricht. Net zoals wanneer iemand werkt aan jouw fysieke lichaam, is het belangrijk zorgvuldig te zijn, als je in het energetisch lichaam (aura) werkt. Of laat werken door iemand anders, zoals bij een Reiki initiatie. Het Tera-Mai™ trademark garandeert de kwaliteit en veiligheid van jouw Tera-Mai™ Reiki cursus.


De Reikibehandeling is in vrijwel alle vormen hetzelfde. Met de uitzondering, dat in Tera-Mai™ Reiki de kruinchakra (top van het hoofd) geen standaard handpositie is. De kruinchakra is bij veel mensen gevoelig. Leg maar eens je hand bovenop je kruin. Dat kan een afgesloten gevoel geven. Deze chakra heeft geen extra energie nodig. Het is onze verbinding met het universum, dus ook met de Reiki energie. De kruinchakra balanceert zichzelf en laten we in de Reikibehandeling met rust. Verder: bij Tera-Mai™ Reiki 2 leer je meer symbolen en healing technieken dan bij de traditionele Reiki vorm. Je kunt bijvoorbeeld ook een karma symbool inzetten. Tera-Mai™ Reiki is onderdeel van een uitgebreid healingsysteem. Naast Reiki kun je ook cursussen volgen in andere vormen van energiewerk. Overigens niet bij mij- ik ben alleen Tera-Mai™ Reiki Master (leraar).

Het is goed om te weten dat, anno nu, álle Reiki vormen bij ons in het westen een sterk afgeleide zijn van het oorspronkelijke Reiki onderwijs in Japan. “Traditioneel” in de letterlijke zin bestaat niet meer. Destijds was ‘Reiki’ (doorgeven van energie via de handen) slechts een klein onderdeel van een gehele spirituele lering. De focus lag op meditatie, ontwikkelen van een hoger bewustzijn en een leefwijze op basis van de Reiki principes. Hiervoor ging je jarenlang in de leer bij een Reiki Master.


Wil je hier meer over lezen? Een prachtig boek is Het oorspronkelijke Reiki handboek van dr. Mikao Usui van Frank Arjava Petter.


Het ene Reiki systeem is niet ‘beter’ dan het andere Reiki systeem. Volg dus vooral je hart en kies de Reikicursus die bij jou past. Je bent welkom in mijn persoonlijke Reiki 1 groepen in het sfeervolle Eemklooster in Amersfoort. Op 3 maart geef ik weer een Reikicursus, welkom!

Meer Reiki FAQ