3. Je onderbewuste overtuigingen en gewoontes

“Ik ben niet goed genoeg”, “ik ben HSP dus overgevoelig en zwak”, “Ik ben een slecht mens”, “ik ben lelijk”, “anderen moeten mij niet”, “ik kan nooit iets afmaken”, “mijn moeder laat me niet zijn wie ik ben”, “mijn vrouw snapt mij niet”, “ik hoor nooit ergens bij”. Zo kan de lijst met negatieve overtuigingen over onszelf en anderen nog wel een tijdje doorgaan. Het vervelende is dat deze overtuigingen volledig in ons onderbewuste zijn opgeslagen als automatische programma’s, die uitgevoerd worden zonder tussenkomst van ons bewustzijn. Als we bewust positiever over onszelf of de situatie willen denken wordt dat al gauw in de praktijk verslagen door deze onderbewuste overtuigingen, vaak met de inleidende gedachte “zie je nou wel…”.

Ooit heb je ze geleerd om pijnlijke gevoelens te voorkomen, je hebt deze conclusies getrokken door de afwijzingen die je hebt ervaren. Nu is het een zelfvervullende profetie geworden die je zelf steeds uitvoert. Veel van die overtuigingen houden je gevangen in een onbevredigende situatie en helpen je allang niet meer. Je komt er niet vanaf door ze simpelweg kwijt te willen, daarmee verbreek je de onderbewuste programmering en patronen niet.

Hierop passen we een heel effectieve techniek toe van het onderzoeken van deze overtuigingen (Inquiry). We gaan na of ze wel echt waar zijn, we draaien ze om en zoeken concrete voorbeelden van het tegendeel. Op deze manier wordt de onderbewuste programmering effectief teniet gedaan. Ook dit is een heel bijzondere en spannende ervaring die veel inzichten en bevrijding oplevert. Ook Mind Eye Power is hier goed in te zetten.