Een hoogsensitief (of hooggevoelig) persoon (HSP) heeft een persoonlijkheidskenmerk dat bij 1 op de 5 mensen voorkomt. Bij HSP is het zenuwstelsel gevoeliger voor prikkels en verwerk je alle prikkels ook intenser in je brein. Het is geen stoornis of ‘diagnose’. Er is namelijk niets verstoord in je systeem, eerder ‘verscherpt’ of meer intens. 

                                   

Wetenschappelijk bewezen

Hoogsensitiviteit werd in 1996 bekend door Amerikaans psychologe Dr. Elaine N. Aron, die er onderzoek naar deed en een boek over schreef. Veel mensen herkenden zichzelf. Ook kinderen en dieren kunnen hoogsensitief zijn. HSP is wetenschappelijk bewezen. Doordat er steeds vaker onderzoek wordt gedaan, komt het vaker in de media en herkennen steeds meer mensen zichzelf. In mijn praktijk hoor ik vaak dat iemand zich zijn hele leven al ‘anders’ voelde, zonder dit (positief) te kunnen plaatsen. Je denkt dat er iets ‘mis’ met je is. Dat is niet zo. Wel is er vaak een voortdurende vermoeidheid en kunnen er er andere klachten voorkomen, die niet gerelateerd worden aan het sensitieve systeem. 

1 op de 5 mensen

Ben jij ook hoogsensitief of vermoed je dat? 1 op de 5 mensen ervaart zichzelf en de wereld compleet anders. Alles wordt intenser beleefd en lijkt ‘meer binnen’ te komen. Dat klopt, want bij hoogsensitiviteit (HSP) is je zenuwstelsel gevoeliger, neem je meer subtiele details waar en nemen je brein en zintuigen veel meer informatie op, die ook verwerkt moet worden. Daardoor kun je je sneller moe of geïrriteerd voelen, een ‘vol hoofd’ hebben of andere (vage) klachten. Maar je kunt ook enorm genieten van bijvoorbeeld dansen, muziek, een goed gesprek, kunst of de natuur. Intenser leven door HSP kan een lust en last tegelijk zijn.

Wandelcoaching in de natuur  

Loop je vast en wil je vooral de voordelen van je eigenschap ervaren? Meer energie? Keuzes maken die bij jou passen? In je werk, relaties en gezondheid? Kortom je hele leven? Volg dan in 3 maanden een 1-op-1 HSP Coachingstraject Altijd op maat en effectief. En je coaching fijn buiten in de natuur of binnen in een rustgevende en inspirerende omgeving. Natuurlijk ook van harte welkom als je niet hoogsensitief bent!

Hoe weet ik of ik HSP ben?  

Je kunt veel vragen hebben over (mogelijk) hoogsensitief zijn. In een eenmalig consult kijken we naar jouw persoonlijke verhaal en ervaring. Na dit consult ben je geïnformeerd en heb je meer duidelijkheid, handvatten en zelfinzicht. Wil je daarna in een HSP-coachingstraject aan specifieke thema’s werken, dan kan dat.    

HSP zit in het brein 

hsp coach chantal van weezelEen gevoeliger zenuwstelstel dat via de zintuigen (voelen, ruiken, horen, proeven, zien) meer signalen en prikkels opvangt, heeft meer te verwerken dan een persoon zonder HSP. De prikkelverwerking in de hersenen verloopt vervolgens ook anders. Er vindt een diepere en intensere informatieverwerking plaats: er zijn meer hersengebieden bij betrokken dan bij mensen zonder deze eigenschap. Indrukken (prikkels) zoals licht, geluid, honger, verdriet, pijn, gevoelens van jezelf en soms ook anderen worden zeer intens beleefd. Je invoelend vermogen (empathie) en intuïtie is sterk ontwikkeld. Je bent gevoelig voor sfeer en de gevoeligheid speelt op meerdere vlakken door: fysiek, emotioneel, mentaal en bij sommigen ook fijnstoffelijk via het ‘zesde zintuig’ (intuïtief /energetisch/spiritueel). Hersenonderzoek via fMRI-scans laat zien dat er bij mensen met HSP een verhoogde capaciteit bestaat voor empathie, aandacht, bewustzijn, integratie van zintuiglijke informatie en het plannen van actie. 

Intenser leven: je talent én valkuil

Onbewust hoogsensitief leven kost enorm veel energie. Je (be)leeft alles in en om je heen met heel je wezen. Intenser en dieper dan mensen zonder HSP. Veel prikkels binnenkrijgen kan een zegen en vloek tegelijk zijn. Je kunt intens genieten van muziek, kunst, dansen, mensen, de natuur, stilte, lekker eten of een goed gesprek. Schoonheid komt directer en diep binnen. Maar er is ook Corona stress, lawaai, mensenmassa’s, groffe energie, stress, geweld enz. Soms kan er ‘teveel binnenkomen’. Wat ook allemaal verwerkt moet worden. Dit kost tijd. Dan ben je overprikkeld en uit balans. Je voelt je moe, geïrriteerd en kunt hardnekkige fysieke klachten ontwikkelen. Ga je te lang door, zonder voldoende tijd te nemen voor ontspanning en zelfreflectie (hersteltijd), dan raak je uiteindelijk overspannen. Of zelfs burn-out. Leven in balans en jezelf centraal stellen in je leven is dus ontzettend belangrijk voor HSP-ers. Dat is een heel proces en niet altijd gemakkelijk. Ik coach je hier graag bij.